Els barris d’Hondures i Ciutat Jardí de València ixen al carrer contra el botellot

Protesten contra el soroll i la massificació, i reclamen que l’Ajuntament de València declare la zona acústicament saturada 

Imatge de la protesta d'aques dijous a València
Imatge de la protesta d'aquest dijous a València / À Punt NTC

Sonora protesta d'uns centenars de veïns dels barris d'Hondures i Ciutat Jardí de València contra el que qualifiquen d'inacció de l'Ajuntament de València per solucionar el problema del botellot i les seues causes, com la massificació de locals, i per no resoldre tots els efectes: brutícia, soroll, delinqüència.

Diuen que no han tingut més remei que acudir a la via judicial perquè el consistori no té ni ganes ni propostes per a posar fi a aquest problema de salut i seguretat.

Així, han destacat que l'"acumulació de terrasses" d'hostaleria i concentracions "fins de 300 persones" fan "impossible dormir", al mateix temps que han demanat la declaració de zona acústicament saturada (ZAS) per a aquests enclavaments de València.

La presidenta de l'Associació de Veïns de Ciutat Jardí, Chelo Frígols, ha detallat que la protesta d'aquest dijous ha sigut contra "la proliferació de terrasses" d'hostaleria i el "soroll" que generen els usuaris i els qui per motius d'oci acudeixen a aquesta zona i a la plaça d'Hondures.

La responsable veïnal ha destacat que "fa set mesos" van fer una manifestació "pel mateix problema". "No podem dormir ni descansar. El dret al descans és un pilar fonamental de la salut, un dret fonamental", ha ressaltat, al mateix temps que ha censurat que en els citats entorns no es respecte.

Pel seu costat, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dijous que l'Ajuntament treballa per a controlar l'activitat de les terrasses i, en conseqüència, les molèsties que puguen provocar els usuaris. Ha apuntat que treballen per a controlar-ho amb els mitjans que tenen, abans de recórrer a la declaració de ZAS.

Ribó s'ha pronunciat així aquest dijous al matí, en la presentació de l'aplicació València al Minut, quan li han preguntat per la protesta programada pels veïns de Ciutat Jardí i de la plaça d'Hondures. Ha parlat d'"un excés de bars" i d'"un ús desproporcionat, per damunt del que permet la llicència, de la superfície que és pública" i ha dit que entén la "preocupació dels veïns".

"Nosaltres estem fent alguna cosa", ha exposat el primer edil, que ha recordat la reunió que la setmana passada va tindre amb el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, responsable de la Policia Local, i amb la regidora de Llicències d'Activitat, Lucía Beamud, per a parlar de les terrasses i abordar mesures encaminades a "controlar aquesta situació".

"Crec que en aquesta situació hi ha aspectes que podem controlar, a través de la Policia i del sistema de llicències, per un excés de bars i un ús desproporcionat, per damunt del que permet la llicència, de la superfície que és pública. Estem treballant en això", ha agregat.

Al seu torn, ha ressaltat que la Policia Local està desenvolupant una campanya de control de terrasses "i posant sancions a conseqüència d'una ocupació desmesurada, per damunt del que permet la llicència d'activitat". "Per tant, coses se n'estan fent", ha insistit l'alcalde.

A la pregunta de si es pot poder controlar l'excés de soroll en entorns com els citats sense una ZAS, el responsable municipal ha reiterat que s'està treballant per a "controlar-ho" amb els mitjans que es tenen. "Sabem que la possibilitat de crear una ZAS és ací però, en principi, utilitzarem els mitjans que tenim", ha asseverat.

Joan Ribó ha declarat que "posar una ZAS és un mecanisme superior" al qual l'Ajuntament, "si no és imprescindible", no vol arribar. "Evidentment, entenem la preocupació d'aquestes zones", ha precisat.

Igualment, ha dit que "abans, històricament" els problemes pels quals es protesta ara "han passat en altres zones que han acabat en ZAS". "Si no hi ha una altra solució, haurem d'arribar a una cosa així. Però, en principi, volem usar els mitjans que tenim per a fer un control i rebaixar aquest nivell de tensió", ha conclòs l'alcalde.

 

També et pot interessar

stats