Barcala preveu complir els terminis per a implantar la zona de baixes emissions a Alacant

Afirma que una de les obres ja està acabada i pendent de certificació i que l’altra estarà acabada en els temps previstos

ALACANT, CARLOS AMOR
Alacant / Carlos Amor

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha afirmat aquest divendres que creu que es pot complir amb els terminis establits per a crear les zones de baixes emissions (ZBE) a la ciutat perquè ja “ha acabat una de les obres finançades amb els fons” destinats a crear aquestes àrees.

Així s'ha expressat aquest divendres el primer edil en la roda de premsa en la qual ha fet balanç dels 100 dies de govern després de les últimes eleccions municipals. Barcala ha apuntat que creu que es compliran els terminis marcats —el 31 de desembre de 2023 les ciutats de més de 50.000 habitants haurien de tindre implantada la ZBE—.

En aquest sentit, ha destacat que una de les obres finançades amb fons europeus per a crear zones de baixes emissions, la franja litoral, ja està acabada i pendent de la certificació final. Igualment, ha afegit que l'altra actuació, que afecta l'eix Marvá-Gadea, porta un ritme que està complint els temps previstos.

L’alcalde d’Alacant respon així a les crítiques de la portaveu del PSPV en el consistori, Ana Barceló, que va acusar l’equip de govern de Barcala de desistiment per a definir la ZBE i va alertar del “risc” de perdre els fons europeus “en cas d’incomplir els compromisos”.

D’altra banda, el primer edil d’Alacant ha assenyalat que la pràctica totalitat dels ajuntaments que han d’implantar zones de baixes emissions han sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica una moratòria, molts per les inundacions derivades de les fortes pluges d’aquest setembre. Però ha insistit que aquest “no és el cas d'Alacant”. 

Es pot consultar en quin punt del procés d’implantació de la ZBE es troba cada ciutat en una aplicació del Ministeri. S'hi pot comprovar que, de moment, de les quinze ciutats valencianes que l’han d’implantar, cap ho ha fet encara. I, segons les informacions oferides pels consistoris corresponents, la que està més avançada és Castelló de la Plana, que aquest dijous ha aprovat un nou projecte, diferent del govern anterior, que li permet conservar els fons europeus.

Vox denúncia l’“ocultació” del document de la ZBE

En relació amb la zona de baixes emissions d’Alacant, el portaveu de Vox, Mario Ortolá, ha assenyalat que creu que s’“està ocultant” el document que la regula, i ha reclamat que els alacantins “sàpien què passarà amb els seus vehicles particulars”.

Segons Ortolá, en el Fòrum de Mobilitat Sostenible, Barcala va dir “literalment” que els cotxes d'ús particular no tindrien cabuda en un futur. Per això, ha exigit a l'equip de govern local que aclarisca el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible perquè, segons ha afirmat, “es diu que es multarà als propietaris dels vehicles contaminants”, encara que ha afegit que aquest document “ha desaparegut de la web de l'Ajuntament des de fa uns mesos”.

En la mateixa línia, ha reiterat que la ciutadania ha de saber la veritat del que passarà amb els seus vehicles particulars perquè un gran percentatge del parc mòbil de la ciutat pot ser multat si circula pel centre, “segons el que l'equip de govern va redactar, va signar i ara ha ocultat”, ha criticat.

A més, ha apuntat que en el pròxim ple, l'equip de govern haurà de respondre a una pregunta de Vox que va quedar pendent en l'anterior de juliol, per a “veure com està l'ordenança de les baixes emissions”. “Crec que ho estan dilatant i, igual que van ocultar les obres abans de les eleccions, crec que l'estan ocultant abans dels pressupostos”, ha asseverat.

També et pot interessar

stats