És més barata la llum un dia festiu?

El preu mitjà per aquest 12 d’Octubre serà de 184,29 euros el MWh, un 10% més baix que dimarts de la setmana passada, però un 380% més car que el 12 d’Octubre del 2020

Trams horaris de la factura de la llum
Trams horaris de la factura de la llum / Marta Galindo

Amb la nova factura de la llum posar la llavadora de nit és molt més barat que durant el dia. És el que es coneix com hores vall i que van des de les dotze de la nit fins a les huit del matí en dies laborables, així com tot el dia en caps de setmana i festius estatals, com és el cas d’aquest dimarts 12 d’Octubre.

Segons l’operador del mercat majorista elèctric a Espanya (OMIE), el preu mitjà per aquest festiu 12 d’Octubre serà de 184,29 euros el MWh, un 10% més baix que dimarts de la setmana passada, però un 380% més car que el 12 d’Octubre del 2020. 

Per què durant aquest tram horari paguem l’electricitat més barata? 

En primer lloc, cal entendre que el consum d’electricitat no és estable al llarg del dia, sinó que té pujades i baixades coincidint amb l’eixida del treball, l’hora de sopar o el tancament de les fàbriques, per exemple. A més, aquesta inestabilitat de la xarxa és difícil de compatibilitzar amb la generació d’electricitat amb fonts d’energia renovables, ja que no es poden emmagatzemar i no sempre bufa el vent o fa sol.

Per tant, si el que es pretén és fer servir més energies renovables -més barates que les basades en combustibles fòssils com el carbó o el gas natural- és necessari que el consum elèctric siga com més estable millor. I això és el que s’està buscant apujant el preu de l’electricitat en els trams de més demanda -tal com explica l'investigador del CSIC Antonio Turiel en una entrevista a À Punt-, “en un intent per a evitar les parades i els pics de consum habituals en el sistema elèctric”.

També et pot interessar

stats