La neu fa acte de presència a les comarques del nord

Una massa de vent àrtic envairà el territori dimarts a la nit, i causarà una baixada generalitzada de les temperatures

Neu a Torre Miró, Ports
Neu a Torre Miró, Ports / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de gener 2023 - 10:38 Actualitzat: 17 de gener 2023 - 22:58

Tal com anunciaven les previsions meteorològiques, aquest dimarts de vesprada han començat a caure les primeres volves de neu al nord del territori, per damunt dels 1.000 metres, tot i que des d’Aemet avisen que la cota de neu anirà baixant durant la nit. 

En municipis com Castell de Cabres (Baix Maestrat) i Torre Miró (Ports) ha començat a nevar aquesta vesprada, cobrint-ho tot d’una fina capa blanca com es pot observar a les imatges. 

Malgrat això, demà no s’esperen precipitacions significatives, i el fenomen més advers continuarà sent el vent. A més es notarà un descens generalitzat a causa d’una massa d’aire de l’àrtic que anirà envaint el nostre territori. Les temperatures mínimes es registraran al final de la jornada. 

El fort vent de ponent continua bufant amb força a tota la Comunitat Valenciana, especialment a l’interior nord de la província de Castelló. De fet, Emergències de la Generalitat ha activat la preemergència per vents nivell taronja a l'interior de Castelló i València. A més, hi ha riscos de vents nivell groc al litoral nord de Castelló i a tot el litoral d'Alacant, i risc de fenòmens costaners nivell groc al litoral de València i Alacant. També està activa la preemergència per fenòmens costaners de nivell groc a l’interior sud de Castelló i l’interior de València.

Les ratxes màximes de vent aquesta vesprada, d’acord amb Avamet, han arribat als 85 km/h a l’observatori de València-aeroport, 82 km/h a Morella (Ports), 76 km/h a València-Vivers, 67 km/h a Vilafranca (Ports) i 65 km/h Xelva (Serrans), segons ha informat Emergències de la Generalitat. 

Segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el vent encara serà el fenomen més advers durant els pròxims dies, encara que aquest dimarts és el dia en què està bufant amb més intensitat de forma generalitzada. Malgrat això, les temperatures continuen sent suaus, amb més de 20 °C a migdia al litoral, però el vent accentua la sensació d’ambient fred.

Avamet també alerta que una massa d’aire àrtic envairà el territori valencià a partir d’aquesta nit, cosa que farà baixar les temperatures de forma generalitzada de cara a demà dimecres, arribant-se a les mínimes a la fi de la jornada. A més, continuarà bufant el vent, cosa que accentuarà la sensació de fred. 

L’agència de meteorologia també ha alertat que aquest dimarts de vesprada i nit es poden produir precipitacions dèbils a l’interior de la meitat nord, amb la cota de neu baixant fins als 900-1.000 metres. Unes previsions que ja s’estan complint a Castell de Cabres (Baix Maestrat), on les primeres volves de neu ja han començat a caure.

El nivell de preemergència per risc d'incendis forestals per a hui és extrem a l'interior de la província de Castelló, interior de la de València i nord de la d'Alacant; i alt als litorals de la de Castelló i la de València i en el sud de la d'Alacant.

Vora 200 actuacions

El Consorci Provincial de Bombers de València ha rebut en les últimes 24 hores més de cent nous avisos per incidències derivades de les fortes ratxes de vent, i altres 80 a Alacant. Principalment, han intervingut en incidències com ara, caiguda de branques i arbres, i la retirada d’elements amb ric de caure, com ara planxes metàl·liques o plaques solars. Afortunadament, no s’ha hagut de lamentar cap dany personal. 

Segons fonts del consorci, totes les trucades s’han donat en un radi molt gran de la geografia valenciana, tant que les incidències han abastat 45 municipis. 

Algunes de les actuacions més destacades al llarg d’aquest dimarts han sigut retirar unes planxes metàl·liques en una fàbrica d’Ontinyent (Vall d’Albaida), que han volat cinquanta metres fins a una gasolinera propera. També han hagut de retirar una planxa de quinze metres que tenia risc de caure de la façana d’una tenda de mascotes a Alfafar (Horta Sud), a més de telefonades per a la retirada de teules en risc de caiguda a una escola de Bunyol (Foia de Bunyol).

El vent ha continuat causant problemes de vesprada, ja que, des de les 14:00 hores, s’han acumulat trenta nous avisos per incidències. A Catarroja (Horta Sud) ha caigut una tela asfàltica en una terrassa, a l'Eliana (Camp de Túria) s'han després elements de sanejament de façana de l'església, i s'han donat incidències amb planxes metàl·liques a Albaida (Vall d’Albaida) i Paterna (Horta Nord), a més d'amb un fanal a Genovés (Costera).

A Xàtiva (Costera) l’Ajuntament ha tancat les instal·lacions esportives a l'aire lliure, així com els parcs de la Pau, Glorieta i Bes, a conseqüència de les fortes ratxes de vent. Mentrestant, a Gandia s’ha tancat l'accés al cementeri municipal, als parcs de Sant Pere i Baladre, i a la pista d'atletisme. Ambdós municipis han demanat extremar les precaucions davant de la intensitat del vent. 

També et pot interessar