Avancem o endarrerim els rellotges? Torna el canvi horari

La nit de dissabte 30 a diumenge 31 entra l’horari d’hivern i a les 3:00 h seran les 2:00 h

Rellotge analògic que marca les 3:00 h
Rellotge analògic que marca les 3:00 h

El 22 de setembre ens vam acomiadar oficialment de l’estiu i la matinada d’aquest diumenge 31 d’octubre també direm adeu a l’horari d’estiu. Això vol dir que a les 3:00 h de la matinada haurem d’endarrerir els rellotges a les 2:00 h, i guanyarem una hora més de son —o d’oci nocturn. Aquest nou horari d’hivern es mantindrà fins al pròxim mes de març de 2022, quan tornem de nou a l’horari d’estiu.

Però, per què es canvia l’hora?

Dues vegades a l’any tots els països membres de la Unió Europea estan obligats modificar l’horari. A l'hivern sempre es produeix l'últim diumenge d'octubre. Forma part de la Directiva Europea 200/84CE, que també regeix el canvi a horari d'estiu el mes de març.

El motiu d’aquest canvi és el suposat estalvi energètic, ja que de matí el sol eixirà una hora abans, una qüestió que continua generant polèmica en la comunitat científica. Segons Ricardo Irurzun, portaveu de l'Àrea d'Energia i Canvi Climàtic d'Ecologistes en Acció (EA), aquest canvi horari podria tindre sentit “fa 40 o 50 anys, quan la il·luminació representava un consum important d'energia”, però hui dia amb la introducció d'altres tecnologies com la bombetes LED, suposa un estalvi “bastant xicotet”.

Per la seua banda, la Comissió d'Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu (PE) va publicar en 2018 un informe que assenyala que, encara que els canvis estacionals d'hora poden produir estalvis, aquests són marginals, i que no hi ha certesa que els beneficis s'obtinguen en tots els estats membre de la Unió Europea. 

Suprimir el canvi horari: la proposta de la UE

La Comissió Europea va proposar l'any 2018 eliminar aquest canvi horari i que després de març de 2019 no es tornaren a avançar o endarrerir els rellotges. No obstant això, la presidència de la UE va decidir finalment retardar la decisió, ja que nombrosos estats membres necessitaven un període més prolongat de preparació tècnica.

Si finalment s'elimina el canvi, cada país podria triar si es queda amb l'horari d'hivern o el d'estiu. Segons Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), entitat barcelonina especialitzada en polítiques de l'ús del temps, ací hauriem d'adoptar el fus horari de Londres i Lisboa. D’acord amb l’organització, aquest és l’horari lligat a la llum solar que li correspon a Espanya, en contraposició als fusos actuals de Berlín (horari d'hivern) i de Kíev (horari d'estiu) establits en la península.

Els beneficis d’implantar l’horari de Londres i Lisboa

És un debat que ve de llarg, de quan el dictador Franco el 16 de març de 1940 va imposar de sobte l’horari de Berlín, en lloc del que corresponia a Espanya. Des d’aleshores tot Espanya (excepte les Canàries, on hi ha una hora menys) té l'hora europea central (la de Berlín) en lloc de l'occidental (la de Londres), la qual cosa implica una hora d'avançament respecte al sol a l'hivern i dos a l'estiu, com a mitjana. 

 La implantació de l'horari de Londres i Lisboa permetria disposar de més llum solar al matí a l'hivern i reduir la quantitat de llum nocturna durant l'estiu. Tanmateix, aquest canvi proporcionaria beneficis a la salut de les persones i la naturalesa, però també al medi ambient per la reducció en el consum energètic, segons la BTUI.

Entre els beneficis de viure alineats amb la llum solar es troben millorar el somni, reduir el consum d'alcohol i tabac o impulsar la productivitat laboral i escolar, assenyalen.

També et pot interessar

stats