Autoritzen un transvasament de 10 hm³ per la situació hidrològica excepcional a la conca del Segura

La major part de l’aigua serà per a proveïment urbà i la resta, per a regadiu

Imatge d'arxiu d'un tram del transvasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha autoritzat un transvasament de 10 hm³ des dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía mitjançant l'aqüeducte Tajo-Segura, donada la "situació hidrològica excepcional". La major part de l’aigua serà per a proveïment urbà i la resta, per a regadiu. 

Segons ha avisat el Miteco en un comunicat, la decisió s'ha pres "en aplicació dels principis de prevenció i precaució que han de presidir l'acció de les administracions públiques", i considerant les reserves de volum d'aigua transvasada disponibles en la conca del Segura i els volums autoritzats pendents de transvasar amb data 1 d'agost.

També s'han tingut en compte les aportacions estimades per als pròxims mesos, així com la demanda d'aigua relacionada amb el consum humà i per a regadiu en el semestre següent.

El Ministeri ha apuntat en la nota que la Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura (ATS) ha constatat aquest dijous la situació del sistema a principis d'agost, corresponent al nivell 3, de "situacions hidrològiques excepcionals", un nivell que preveu que es mantinga la resta de l'any.

Per aquest motiu, la Comissió ha valorat que un transvasament de fins a 20 hm³ podria estar motivat, encara que l'autorització per a aquest transvassament concret és finalment de 10 hm³.

Si al maig la major part de l'aigua transvasada mitjançant aquest aqüeducte es va destinar a regadiu (12,5 hm³, del total de 20 hm³), i la resta va anar a parar a les ciutats, en aquesta ocasió la major part es destinarà al subministrament d'urbs, mentre que només 2,5 hm³ seran per a explotacions agrícoles.

També et pot interessar

stats