La collita de l’any que ve, amenaçada per la sequera

Els pantans d'Entrepeñas i Buendía estan al 30% i al 19% de la capacitat, respectivament

Els pantans d'Entrepeñas i Buendía estan al 30% i 19% de capacitat / À Punt NTC

Hi ha preocupació entre els agricultors de les comarques del sud. La sequera que es viu a l'interior d'Espanya, i especialment a la capçalera del Tajo, posa en perill el transvasament al Segura. Això afectaria pràcticament tota la collita d'hortalisses de l'any que ve. 

José Andújar, president de l'associació de regants Regs de Llevant", ha explicat que “les reserves s’esgoten quan arriba l’estiu”.

Mentrestant al nord, l'aigua embassada a la conca del Xúquer està quatre punts per damunt de la xifra de l'any passat, la del Segura està més de cinc punts per davall. El transvasament Tajo-Segura tornarà a ser vital per a regar els camps, però tot apunta que hi haurà problemes.

La sequera és una qüestió a tot Espanya, però especialment a la serra de Conca, on naix el transvasament. Els pantans d'Entrepeñas i Buendía estan al 30% i 19% de capacitat. Entre els dos sumen, una volta restat el romanent d'enviaments anteriors, 535 hectòmetres cúbics per a traspassar.

Per llei, si l'aigua baixa de 400 hectòmetres cúbics, el transvasament es talla. Si no plou a la zona els pròxims mesos, aquest escenari es podria donar per a final d'any, justament abans de la temporada de primavera. No hi hauria aigua per a la primera collita de verdures i d'hortalisses.

A això s'unirà l'augment del cabal ecològic del Tajo, que a Cap d'Any passa a 8 metres cúbics per segon. Això reduirà més encara l'arribada d'aigua a la conca del Segura.

També et pot interessar

stats