L’augment de la calor pot afectar el model turístic de la Comunitat Valenciana?

Estudis recents alerten que l’excés de calor podria fer que en els pròxims anys els turistes es desplaçaren a altres zones situades més al nord amb temperatures més agradables i fresques

La platja de Llevant de Benidorm, plena de gom a gom / À Punt NTC

Les nostres platges i el nostre clima continuen atraent turisme, però atenció, perquè la calor comença a afectar els ritmes i hàbits dels visitants. Veus expertes alerten: el canvi climàtic està ja ací i pot afectar molt el model turístic; calculen que podem perdre fins al 6% de quota de mercat el 2030.

Els turistes de ciutat cada vegada han de matinar més. És millor visitar el centre històric de València a les nou del matí perquè després la calor és insuportable. Fins ara, el nostre clima havia sigut el gran atractiu, però el canvi climàtic i la calor extrema poden revertir aquesta realitat i fer que els turistes ens rebutgen, a la recerca de llocs més frescos. De fet, estudis recents avisen que l'excés de calor podria desplaçar el turisme mediterrani cap a zones situades més al nord.

“Les projeccions diuen que els fluxos es desplaçaran cap al nord d’Europa”, explica Pau Alonso, professora de la UPV experta en planificació i gestió turística. “Espais turístics situats al nord que fins ara climàticament no eren tan aptes, ho seran, i, en canvi, els espais més al sud seran molt més incòmodes”.

De moment, encara són molts els turistes disposats a suportar elevades temperatures si després tenen la recompensa de la platja. Això sí, el Mediterrani cada volta té un clima més tropical i més bascós, amb una inestabilitat que fa perillar la costa.

“Com que la mar està tan calenta que pràcticament té la mateixa temperatura que al Carib, les brises que arriben són molt càlides i humides i augmenta la sensació de xafogor”, assegura Samuel Biener, investigador del Laboratori de Meteorologia de la UA.

Segons l'últim estudi del Ministeri per a la Transició Ecològica, en només huit anys, podríem perdre fins a un 6% de la quota de turisme, cosa que fa necessari prendre mesures de prevenció i avançar cap a un nou model turístic.

També et pot interessar

stats