Les Nacions Unides alerten que el món viurà onades de calor almenys fins al 2060

L’organisme assegura que la freqüència es mantindrà “independentment” de l’èxit o no per a mitigar el canvi climàtic

Onada de calor a Alemanya
Onada de calor a Alemanya / Fabrizio Bensch (Reuters)

El secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial de les Nacions Unides (OMM), Petteri Taalas, ha advertit que onades de calor com la que actualment viu Europa i altres tendències negatives en el clima seran habituals almenys "fins a 2060" 

"La freqüència d'aquestes tendències negatives continuarà almenys fins a 2060, independentment de l'èxit o no a l'hora de mitigar el canvi climàtic", ha subratllat l'expert en una roda de premsa per a analitzar l'actual onada de calor, celebrada conjuntament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"Les onades de calor s'estan fent més comunes a causa del canvi climàtic", ha afegit Taalas, recordant que aquest dimarts s’han superat primera vegada els 40 graus al Regne Unit mentre que a Portugal s'ha arribat fins als 47 graus. Països, com també Espanya, assolats pels incendis.

"Hem dopat l'atmosfera en injectar-li gasos d'efecte d'hivernacle, especialment diòxid de carboni", ha destacat l'expert, que va assenyalar que en onades de calor com les del 2003 al centre d'Europa o la del 2010 a Rússia ja va haver-hi desenes de milers de morts, i les xifres podrien repetir-se en aquesta ocasió.

"Els més vulnerables són, com en el cas de la pandèmia, les persones amb estat de salut febles previs i els ancians", ha indicat Taalas, qui també ha advertit dels efectes d'aquests fenòmens climàtics extrems en l'agricultura i en el turisme.

També et pot interessar

stats