L’Audiència Provincial de Madrid jutjarà l’exministre Rato a partir del 12 de desembre

Se l’acusa de delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis

Imatge d'arxiu de Rodrigo Rato
Imatge d'arxiu de Rodrigo Rato / Rodrigo Jiménez (Efe)

L'Audiència Provincial de Madrid ha posat data per a la celebració del judici a l'exministre d'Economia Rodrigo Rato per presumptes delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis, en el marc de la causa sobre el presumpte origen il·lícit del seu patrimoni. Començarà el 12 de desembre de 2023 i es preveu que quede vist per a sentència el 2 de maig de 2024.

Així consta en una provisió del lletrat de l'administració de justícia, d’aquest dimecres en què s'apunta que, excepte modificacions, el primer dia i fins al 15 de desembre es resoldran les qüestions prèvies, mentre que la pràctica de la prova començarà el 9 de gener de 2024 amb l'interrogatori als acusats.

Cal recordar que segons el resultat de la investigació, Rato hauria mantingut des de 1999 un patrimoni ocult a la hisenda pública a través de diverses societats amb les quals hauria dut a terme contínues activitats d'inversió financera mitjançant comptes bancaris a Bahames, Suïssa, Mònaco, Luxemburg i el Regne Unit, entre altres llocs. La Fiscalia Anticorrupció demana inicialment 70 anys de presó per a l'exministre d'Economia per defraudar més de 8 milions d'euros.

La secció número 7 d’aquesta audiència provincial ha admés com a proves per al juí la declaració dels acusats i dels representants de les mercantils encausades, ha aprovat una vintena de testificals i diverses proves pericials d'Hisenda i d'unitats policials especialitzades.

Quant a la prova proposada per la defensa de Rato, el tribunal ha acordat la majoria de les sol·licituds de testificals si bé ha denegat que declare l'exministre Rafael Catalá perquè el seu testimoni es proposa per presumptes manifestacions fetes amb caràcter general i que no tenen rellevància per a l'enjudiciament dels fets presumptament comesos pels acusats.

Tampoc ha acceptat la testifical de Santiago Menéndez, qui fora director de l'Agència Tributària entre 2013 i 2018, i que també va proposar la defensa de l'exministre perquè atestara en relació amb les seues declaracions públiques sobre les investigacions prèvies a la denúncia primerenca que van realitzar els funcionaris que ell dirigia, i que va donar lloc a l'inici de la causa.

També et pot interessar

stats