El jutge obri judici contra Rato per delictes fiscals, blanqueig i corrupció

El magistrat requereix l'exministre del PP perquè en el termini d'un dia diposite una fiança de 65,1 milions d'euros a fi de garantir la seua possible responsabilitat civil

Imatge d'arxiu de Rodrigo Rato
Imatge d'arxiu de Rodrigo Rato / Rodrigo Jiménez (Efe)

El jutjat d'instrucció número 31 de Madrid ha obert judici oral contra Rodrigo Rato, exministre d'Economia i expresident de Bankia, en la causa que investiga l'origen del seu patrimoni, per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig i corrupció entre particulars.

En l'orde, coneguda aquest dimecres, el jutge Antonio Serrano-Arnal descarta, no obstant això, afegir una suposada falsedat continuada i insolvència punible, tal com sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció en el seu escrit d'acusació.

El magistrat, que també obri judici contra una vintena de persones, físiques i jurídiques, requereix Rato perquè en el termini d'un dia preste una fiança de 65,1 milions d'euros a fi de garantir la seua possible responsabilitat civil.

Increments patrimonials no justificats

Rato serà jutjat com a autor d'onze delictes contra la Hisenda Pública entre els exercicis 2005 i 2015, un delicte de blanqueig de capitals i un altre de corrupció entre particulars en la concessió de les campanyes publicitàries de Bankia a les agències Zenith i Publicis en la seua etapa al capdavant de l'entitat.

La Fiscalia assegura haver identificat increments patrimonials no justificats per un import total de 15,6 milions d'euros, a més de rendiments de capital mobiliari en l'exterior tampoc declarats a Hisenda, i 7,4 milions d'euros defraudats a l'Agència Tributària. A aquesta última xifra caldria afegir la tributació de serveis professionals a través de les seues societats, amb el que les quotes defraudades ascendirien a 8,5 milions d'euros.

També veu "indicis racionals" que l'exministre, sent president de Bankia, va cobrar indegudament comissions pels contractes de publicitat de l'entitat amb Publicis i Zenith, relatius a la fusió i eixida a bossa, que s'haurien derivat a diverses societats per "difuminar l'origen dels diners".

Altres acusats

Al costat de Rato, figuren entre altres com acusats per delicte fiscal l'advocat Domingo Plazas; el que va ser administrador de diverses societats vinculades a Rato, Miguel Ángel Montero, o l'ex-secretari general de Teléfonica, Ramiro Sánchez de Lerín.

En el de blanqueig de capitals es troba també el que llavors era el seu cunyat, Santiago Alarcó, mentre que en el de corrupció entre particulars està Fernández Norniella, antiga mà dreta de l'exministre; la secretària de Rato, Teresa Arellano; Miguel Ángel Montero; Domingo Plazas; l'exdirector de Comunicació Externa de Bankia Miguel Robledo, i una de les seues empleades, Beatriz Colomer. Les societats Publicis i Zenith figuren així mateix com a responsables penals pel delicte de corrupció.

Més de 220 milions d'euros en fiances

Així mateix, el jutge imposa més de 220 milions d'euros en fiances al conjunt d'acusats, que hauran de prestar-les en un dia per a assegurar futures responsabilitats; en cas de no fer-ho, el jutjat dictarà l'embargament dels seus béns. D'aquesta quantia, 65,1 milions hauran de ser aportats per Rato, 40,4 milions per Domingo Plazas i 27,5 per Santiago Alarcó. En el cas de Sánchez de Lerín, s'ha fixat una fiança de 10,3 milions d'euros.

També et pot interessar

stats