Art en clau feminista per a celebrar el Dia Internacional de les Dones

Aquesta setmana 'La qüestió' ha dedicat el programa a entrevistar les dones que excel·leixen en el món de la cultura i l’art.

Art en clau feminista per a celebrar el Dia Internacional de les Dones
Art en clau feminista per a celebrar el Dia Internacional de les Dones

En el programa d’aquest divendres de La qüestió hem conegut millor hem conegut millor algunes dones referents, dones treballadores del sector de la cultura i que excel·leixen en els seus àmbits. . N’hi ha moltes i, forçosament, s’ha hagut de fer una selecció. Amb les dones que han estat al programa s’ha volgut representar totes les dones que fan canviar el món... que fan vibrar cinc continents. Què falta perquè ningú no dubte que el feminisme és també la lluita pels drets humans? Eixa és una de les preguntes que s’han intentat respondre en el programa.

Per a posar en context els continguts que s’anaven a tractar en el programa, la primera convidada ha sigut Susana Ligero, una de les integrants de l’Assemblea Feminista 8M de València. Una de les preguntes formulades ha versat sobre un sector de la societat que anomena ‘feminazis’ les integrants del moviment feminista o que no combreguen amb les reivindicacions de les ‘noves feministes’. En aquest aspecte, la integrant de la plataforma ha expressat que encara se sorprén que hi haja gent que pense que el feminisme és un moviment de repressió dels homes quan en realitat “és un moviment per l’alliberament de les dones”. També hem parlat amb Susana Ligero sobre quines reivindicacions s’escoltaran en la manifestació de diumenge i de quines mesures considera més urgents si es vol assolir la igualtat de gènere.

Ja en clau cultural, el programa ha començat amb una ronda d’entrevistes per a parlar del paper de les dones valencianes dins del món de la cultura i de l’art. En primer lloc, la Nena Wapa Wapa, artista de carrer i, segons ella “dona multitasca”, ha reivindicat més espai en els murs perquè les dones puguen expressar-se. Una altra representant de l’expressió gràfica és Paula Bonet, pintora, il·lustradora i escriptora. Un equip de La qüestió s’ha desplaçat a Barcelona per a parlar amb ella. Al llarg de l’entrevista, Bonet ha explicat que, per a ella, art és el lloc on es fan les preguntes. A més, l’autora valenciana ha assegurat que les dones tenen els arguments suficients per a defensar la causa feminista. Una altra artista entrevistada fora de plató ha sigut Paula Llorens, que es defineix com a “dona de teatre” i que, a més, és l’artista que s’ha atrevit a acceptar una tasca tan transcendent com fer l’adaptació teatral del Tirant lo blanc. A banda de parlar en profunditat del procés creatiu per adaptar aquesta obra, Llorens ha deixat clar que, igual que la història és escrita des del punt de vista dels vencedors, també ha sigut escrita en clau masculina. Per altra banda, Olga Diego, escultora i responsable de diverses instal·lacions artístiques, ha sigut molt clara en l’entrevista, en la seua opinió, les dones creadores ho tenen molt més difícil que els homes creadors.

També han estat en el plató del programa altres dones que són més difícils de definir. És el cas de Susana Gisbert, qui malgrat ser fiscal delegada de Delictes d’Odi, a les xarxes reivindica el seu paper com a escriptora. Gisbert acaba de presentar la seua tercera novel·la i en el programa l’han interrogada sobre els estereotips que envolten víctimes de violència de gènere i també els maltractadors. Quan li han preguntat què opina sobre l’avantprojecte de llei de violència de gènere, Susana Gisbert ha volgut deixar clar que cal incidir en la llei processal, més que en el dret penal.

Després d’aquestes entrevistes, el grup El Diluvi ha pres el plató de La qüestió per a interpretar el que ja és un himne feminista, ‘I tu, sols tú’. Després de la interpretació, s’ha parlat amb Flora Sempere, cantant del grup, a qui se li ha preguntat per la història que hi ha darrere d’aquesta cançó i en què s’inspira per a fer la seua música. La integrant del grup ha dit que encara queden moltes coses per canviar en el món de la música, com els festivals, en què són moltes poques les dones que xafen l’escenari.

El programa ha reservat un bloc per a entrevistar a dos artistes que, en certa manera, comparteixen disciplina. Es tracta de Mónica Richart i Aina García Carbó, ambdós, joves escriptores. Atesa la seua breu trajectòria professional, se’ls ha preguntat per si, a hores d’ara, les dones artistes tenen referents culturals suficients a l’abast. També han bordat la diferència entre literatura de dones i literatura feta per dones, un tema del qual ja van parlar en altres entrevistes. Tant Aina com Mónica han explicat que l’escriptura els serveix de refugi per a afrontar situacions difícils.

En aquesta edició de La qüestió han participat les periodistes Irene Rodrigo, Lourdes Toledo i Susanna Lliberós. Amb la seua ajuda, s’han pogut analitzar tots els temes tractats al programa.

També et pot interessar

stats