Arriba una nova DANA: quan i on començarà a descarregar pluja

Arriben precipitacions que podran ser generoses i un descens de les temperatures que pot arribar als 8 graus

Els tolls d'aigua es formaran en algunes localitats, com València, a partir de dijous, quan s'espera que caiguen pluges
Els tolls d'aigua es formaran en algunes poblacions, com València, a partir de dijous, quan s'espera que caiguen pluges / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de novembre 2022 - 13:53 Actualitzat: 10 de novembre 2022 - 07:23

Sembla que, al remat, arriba la pluja al nostre territori els pròxims dies. Tot apunta que la DANA que es formarà i es desplaçarà fins a la Comunitat Valenciana serà generosa quant a precipitacions, que banyaran, a partir de dijous, sobretot les comarques de la Ribera, la Safor, la Marina Alta i el Baix Segura.

Aquesta DANA es quedarà almenys un parell de dies, encara que no es descarta que la visita s’allargue. L’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, ja ha activat l’avís groc de cara a dijous per al litoral de la província de València i la d'Alacant per precipitacions. S'espera que la pluja intensa comencen la vesprada de dijous.

A l’ambient humit del final de setmana, s’hi afegirà el descens brusc de les temperatures, que en alguns punts pot ser de 8 graus en només 24 hores, i el temporal marítim, que també s’espera que provoque el fort vent de gregal que bufarà.

Mentre arriba aquest oratge previst per a dijous, potser aquest dimecres tindrem un aperitiu de pluja al territori. Serà a les comarques interiors, però en qualsevol cas seran poc significatives, perquè les portarà un front de ponent, que ens deixarà el cel cobert en general.

Després d’aquest tast de precipitacions de poca importància, dijous arribaran precipitacions més intenses, que alguns trobaven a faltar aquesta tardor. Cauran, sobretot, a les comarques del sud del golf de València i a l’extrem sud de la província d’Alacant, al Baix Segura. De fet, l’Aemet ha decretat l’avís groc, per pluja d'entre 20 litres fins a 60 en 12 hores en tota la franja litoral de la Comunitat Valenciana, llevat de la província de Castelló.

La Depressió Aïllada en Nivells Alta (DANA). junt als vents de gregal que bufaran al litoral, aportant humitat, inestabilitzaran significativament l'oratge del final de la setmana. S'espera que la pluja descarregue amb força en les comarques del centre i del sud del golf de València. Seran, justament, les que han tingut un octubre més plujós.

Dos municipis de la Ribera Alta lideren el llistat de pobles on més ha plogut a l'octubre, seguits per un de la Safor i un altre de Marina Alta
Dos municipis de la Ribera Alta lideren el llistat de pobles on més ha plogut a l'octubre, seguits per un de la Safor i un altre de Marina Alta / À Punt Oratge

D’aquesta DANA, a hores d’ara sabem quan arriba, dijous, però no quan se n'anirà del territori. Tot fa pensar que podem tindre un final de setmana passat per aigua, perquè a hores d’ara, amb les previsions disponibles, no es veu quan acaba la inestabilitat.  

Moment de traure els abrics

Així, a més del paraigua, caldrà tindre a mà l’abric, que també podrem traure finalment en les pròximes jornades. L’ambient humit vindrà acompanyat d’un descens acusat de les temperatures.

En alguns punts, com les comarques del centre de la província de València, que dimecres al migdia assoliran temperatures de fins a 28 graus, dijous es trobaran amb un descens dels termòmetres sobtat, que potser, en els punts on resulte més acusat, serà superior als 5 graus i, fins i tot en alguns punts als 8 graus.

Aleshores sí que sembla que s’instal·laran les temperatures pròpies d’aquesta època i l’amplitud tèrmica, és a dir, la diferència entre les diürnes i les nocturnes no serà tan gran. 

També et pot interessar

stats