Aprovat el dictamen de la Llei d'igualtat de les persones LGTBI
La norma legislativa s'aprovarà en el ple de les Corts al novembre i preveu que els pobles de 50.000 habitants tinguen policia especialitzada en delictes d'odi.
La comissió de polítiques d'Igualtat de les Corts ha aprovat el dictamen de la Llei d’igualtat de les persones LGTBI que se sotmetrà a votació en el ple de les Corts durant el mes de novembre. El nou text legal pretén adoptar mesures i accions que garantisquen els drets de les persones LTBI i contribuir a eradicar la discriminació i la violència que pateix aquest col·lectiu.
Es tracta d'una norma pionera, ja que es tracta de la primera llei a Espanya que dedica un capítol sencer a la situació de les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual. La llei preveu mesures en l'àmbit social, sanitari i educatiu. També prohibirà l'ús de teràpies d'aversió destinades a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones.
El text aprovat introdueix novetats com ara que el Consell Valencià LGTBI que es crearà mitjançant aquesta llei elabore un informe anual sobre la situació d'aquest col·lectiu, un informe que remetrà a les Corts.
A més, estableix que els municipis de la Comunitat Valenciana amb més de 50.000 habitants, i no 100.000 habitants com fixava el tex anterior haurà de disposar d’un grup especialitzat en la prevenció i l’atenció de delictes d'odi.
Suport del Botànic i de Ciutadans: llei "històrica, necessària i de justícia social"
La llei és un dels compromisos inclosos en l'Acord del Botànic i ha obtingut ja el vot favorable de tots els grups llevat del PP, que decidirà si s'absté o vota que sí en funció de les negociacions de les esmenes. La comissió ha rebutjat les esmenes dels populars, que demanaven suprimir articles com els que prohibeixen les teràpies d'aversió per a modificar l'orientació sexual, el que el crea l'Espai de la Memòria LGTBI, que arreplegarà documents relacionats amb la repressió d'aquest col·lectiu, i el que prohibeix les clàusules discriminatòries en la contractació.
Per als grups parlamentaris, tret dels populars, estem davant una norma necessària i ambiciosa, que han qualificat d'històrica, necessària i de justícia social.
Precisament des del PSPV, la diputada Rosa Mustafá ha dit que és "una llei de justícia social, de reparació, en què ha sigut fàcil el debat d'esmenes". Ha defensat que és "imprescindible" garantir els drets de tota la població i ha afirmat que li fa "por" que el PP "s'empare en la llibertat personal per a validar pràctiques que van contra els drets humans, com les teràpies d'aversió, és a dir, els tractaments psiquiàtrics o psicològics que consisteixen a exposar el pacient a un estímul al mateix temps que se li fa experimentat alguna forma de sensació desagradable".
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que "per fi tenim una llei integral que defensarà els drets del col·lectiu LGTBI en tots els àmbits, no només en l'educatiu, sinó també en el sanitari i en l'administració" i ha demanat que el nou text legal estiga "a l'altura" de les necessitats d'aquest col·lectiu i d'un poble que admira el seu respecte per la diversitat".
Per a la diputada de Podem Cristina Cabedo, "és una llei que fa història i justícia amb un col·lectiu que històricament ha sigut discriminat i violentat simplement per estimar d'una forma diferent de l'heterosexual" i ha destacat que el col·lectiu LGTBI ha treballat en l'elaboració del tex i hi ha aportat les seues propostes.
Per la seua part, el PP, en la veu de la seua diputada Blanca Garrigues, ha posat en relleu que "ens queda encara molt de temps per a continuar consensuant per tal d’intentar arribar a una unanimitat en aquesta llei". També ha assegurat que estan "totalment a favor de l'esperit de la llei" per a evitar qualsevol discriminació per raó d'orientació sexual i ha conclòs que la majoria de les seues esmenes, algunes de les quals considera "essencials", estan en consonància amb les recomanacions del Consell Jurídic Consultiu. Garrigues ha respost que no estan "ni molt menys a favor de les teràpies d'aversió" i que sí que donen suport a les clàusules antidiscriminatòries en els contractes, però demanen que es respecte tant l'ordenament jurídic com la competència.