La calor té tendència a arribar abans: el cap de setmana algunes comarques valencianes fregaran els 35 graus

Les temperatures que tindrem aquesta setmana no resultarien tan extremes a l’estiu, però ara ens sorprenen més perquè no és el seu moment habitual

La calor té tendència a arribar abans / À Punt NTC

Els últims dies hem tingut temperatures elevades, amb registres superiors als 30 graus en moltes comarques valencianes. Són valors molt alts, però lluny del que es considera una onada de calor. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, l'Aemet, una onada de calor és un episodi d'almenys tres dies consecutius en què, com a mínim, el deu per cent de les estacions meteorològiques registren màximes per damunt del centil del 95% de la seua sèrie de temperatures màximes dels mesos de juliol i agost. Els pròxims dies tindrem temperatures molt elevades, de fins a 15 graus superiors als registres habituals en aquesta època de l'any, però no es considerarà una onada de calor d'acord amb la definició d'Aemet.

Els episodis de calor com el que tindrem aquest cap de setmana són connaturals al clima mediterrani, no obstant això, les últimes dècades s'ha observat que tenen tendència a arribar abans. I la situació que viurem aquesta setmana serà un dels episodis de calor més primerencs, al costat de la forta calor que vam patir l'any 2015, quan vam batre els rècords europeus de temperatura del mes de maig amb valors de fins a 45 °C a la Ribera Alta.

Històricament, és habitual que els primers valors importants de calor de l'any es registren al mes de juny, segons explica a À Punt NTC Enrique Moltó, l’expert del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant. "Unes temperatures com les d’aquesta setmana no pareixerien tan extremes en ple estiu", puntualitza.

Des d’aquest dijous i fins dissabte algunes de les comarques valencianes arribaran a 35 graus, perquè la massa d'aire càlida que ara mateix està al centre i l'oest de la Península es desplaçarà cap a l'est i arribarà a la Comunitat Valenciana. Un fenomen que, segons Moltó, és habitual, però que no sol donar-se tan prompte. De fet, les veus expertes adverteixen que amb el canvi climàtic la tendència és que la calor sufocant s’allargue en nombre de dies i se senta en episodis més curts i, per tant, més reiteratius. 

Lligat a aquesta basca avançada hi ha el risc d’incendis forestals i, davant de l'episodi de calor que està per vindre, es parla de perill extrem per als pròxims dies. 

També et pot interessar

stats