Antonio Ariño, vicerector de la UV: “Si traçàrem una línia, la Comunitat Valenciana es trobaria en la part pobra d’Espanya"

El catedràtic de Sociologia ressalta les asimetries que la construcció de les autonomies ha generat i ha assenyalat que la societat valenciana ha sigut de les més perjudicades.

Antonio Ariño en 'À Punt Notícies matí'
Antonio Ariño en 'À Punt Notícies matí'

L’estat de les autonomies va ser un punt abans i després en el desenvolupament de la Comunitat Valenciana. Amb la manifestació que 1977 que demanava la llibertat, l’amnistia i estatut d’autonomia arranca el llibre La societat valenciana en transformació (1975-2025), una publicació que ha presentat el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València en À Punt Notícies matí, on ha indicat que si es traçara una línia divisòria, “la Comunitat Valenciana es trobaria en la part pobra d’Espanya”.

Segons el també catedràtic de Sociologia d’aquesta institució acadèmica, la construcció de les autonomies ha generat asimetries entre les diferents regions espanyoles i la Comunitat Valenciana ha sigut, des del seu punt de vista, una de les més perjudicades. Com a causes d’aquesta desigualtat, Ariño ha esmentat la qüestió del finançament autonòmic, però també ha apuntat altres factors, com ara el model de creixement econòmic, que en les seues paraules, “està esgotat”.

En aquest sentit, Ariño ha advertit que l’estat del benestar “no està funcionant”, que cal una pujada dels salaris, però que també la ciutadania ha d’assumir que “per a assolir un major grau de benestar s’han de pagar més impostos”. Així mateix, ha alertat de problemes com ara l’envelliment de la població o les oportunitats, però també d'amenaces que plantegen les noves tecnologies a través de les xarxes socials.

Guerres culturals, fonamentalisme i igualtat

Antonio Ariño ha assenyalat que el fonamentalisme “no són els islàmics; va nàixer als Estats Units de la mà de l’extrema dreta” i ha parlat de “noves guerres culturals”, com ara que “els extrems estan marcant l’agenda del debat” i que "no s’estan tractant els temes veritablement importants", com ara la igualtat entre homes i dones, la diversitat sexual o l’eutanàsia. Sobre aquesta última qüestió, el catedràtic ha afirmat que la societat valenciana està madura per a introduir el debat sobre la mort digna.

També et pot interessar

stats