Andrés Balfagó: "En l'ADN del bomber va donar-ho tot quan hi ha una emergència"

El director del PMA de l'incendi forestal de Begís parla amb À Punt Notícies de la part més humana dels treballs d'extinció

Les tasca d'extinció de l'incendi de Begís posa al límit els bombers / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana viu un dels estius més devastadors de l'última dècada i els incendis d'enguany estan entre els més destructius dels últims trenta anys. Molts dels bombers i bomberes que treballen en els serveis de prevenció i extinció d'incendis han decidit voluntàriament tallar el seu període vacacional per a unir-se als efectius actius i poder lluitar contra les flames fora dels seus serveis de guàrdia.

Andrés Balfagó, director del post de comandament avançat (PMA) de l'incendi forestal de Begís, assegura que la professió de bomber és molt vocacional i "va en l'ADN del bomber, quan hi ha una emergència, donar-ho tot".

Jornades de treball maratonianes

La tasca d'extinció de l'incendi de Begís posa al límit les forces dels bombers desplaçats a la zona. Balfagó manifesta la importància tant de la planificació en aquests incendis com les tasques d'extinció en primera línia de front. Després d'enllaçar l'incendi de les Useres amb el de Begís, els efectius estan esgotats i han de tenir més períodes de descans, això significa que aquells que estan a l'incendi s'hi han de quedar per més temps. "Entres a una hora sense saber a quina acabes, tot i que l'estipulat per protocols són un màxim de dotze hores de permanència", ens conta Balfagó.

L'estrés tèrmic a primera línia de foc

Després de tant esforç, el cos es ressent i més, amb les altes temperatures en què es treballa. "En un front de foc d'aquestes característiques pots estar fàcilment a una temperatura radiant d'entre seixanta i huitanta graus. Encara més, els equips d'extinció i protecció que són de mànega llarga i de teixits especials. Això comporta un estrés de treball i un estés tèrmic", afirma el director del PMA de Begís. L'entrenament, la formació que reben i el treball en equip en aquestes situacions és fonamental.

També et pot interessar

stats