Andalusia i Madrid proposen acurtar la quarantena per la vacunació i la variant òmicron

Aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, reuneix els consellers autonòmics en la interterritorial de salut sense que, de moment, estiga aquest punt en l'orde del dia

Una mostra positiva de covid-19 davant d'un rètol en què es llig "òmicron SARS-CoV-2"
Una mostra positiva de covid-19 davant d'un rètol en què es llig "òmicron SARS-CoV-2" / Reuters

Enmig d'un pic de contagis que s'ha traduït en un augment de les baixes laborals per covid, autonomies com Andalusia i la Comunitat de Madrid han posat sobre la taula la proposta d'acurtar les quarantenes, que ara a Espanya només són obligatòries per als no vacunats.

Una proposta que, en cas d'aprovar-se, suposaria fer un pas més en la direcció que la comissió de salut pública va prendre la setmana passada amb l'eliminació de les quarantenes per als contactes estrets dels infectats per la variant òmicron que estiguen vacunats amb les dues dosis.

Aquestes dues autonomies formulen la proposta després que els Centres de Control de Malalties (CDC) dels Estats Units recomanaren aquest dilluns retallar el període de quarantena per als contagiats de covid-19 asimptomàtics de deu a cinc dies, una mesura que estudia Itàlia i que ja ha anunciat Grècia amb la premissa de "no paralitzar" el funcionament del país.

Aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, reuneix els consellers autonòmics en la interterritorial del Sistema Nacional de Salut sense que, de moment, estiga aquest punt en l'orde del dia.

Preguntat el Ministeri de Sanitat pel tema, s'ha limitat a emplaçar a la roda de premsa posterior a la interterritorial i ha afegit que "les opcions tècniques" estan en constant estudi.

En l'orde del dia de la interterritorial de demà dimecres consta un acord amb mesures per als esdeveniments esportius multitudinaris, inclosos els de la Lliga Professional de Futbol i la Lliga de l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB). També s'estudiarà la situació epidemiològica i la vacunació, al marge de les qüestions que cada territori vulga plantejar.

I Madrid podria obrir el debat, perquè el seu viceconseller de Salut, Antonio Zapatero, ha defensat aquest plantejament aquest dimarts en una roda de premsa. "La gestió de la pandèmia ara no pot ser la mateixa que la de fa un any o fa uns mesos per la situació vacunal de la població i per les característiques clíniques i epidemiològiques que té aquesta variant. S'estan produint canvis en el context internacional", ha apuntat el viceconseller, qui ha pronosticat que en el futur s'aniran produint canvis importants en la gestió de la pandèmia.

Més explícit ha sigut el conseller andalús del ram, Jesús Aguirre, que ha defensat aquest dimarts que la variant òmicron provoca més contagis, però amb menys incidència clínica, per la qual cosa els experts estan abordant aquesta sisena ona "de manera diferent". Aguirre va més enllà i assegura que aquesta qüestió ja s'ha parlat amb el Ministeri de Sanitat.

Preguntada sobre les quarantenes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, s'ha remés als tècnics i a la reunió del consell interterritorial de salut de demà, a més de mostrar el suport del govern espanyol a aquelles comunitats que es plantegen restriccions de cara a la nit de Cap d'Any, que se celebra aquesta setmana enmig d'una voràgine de contagis.

També et pot interessar

stats