Ana Lluch estima que la pandèmia ha reduït en més d'un 15% els diagnòstics de càncer

L'oncòloga remarca que els malalts de càncer no tenen més risc d'infectar-se de Covid-19.

Ana Lluch estima que la pandèmia ha reduït en més d'un 15% els diagnòstics de càncer
Ana Lluch estima que la pandèmia ha reduït en més d'un 15% els diagnòstics de càncer

L'oncòloga Ana Lluch ha explicat en Les notícies del matí que pot haver-hi un descens d'un 15% que no arriba al 20% en els diagnòstics de càncer i això es deu majoritàriament que els pacients retarden anar als centres mèdics per por o perquè la medicina primària està patint també retards a vore els pacients físicament perquè fan les visites de forma telemàtica. "El diagnòstic precoç hui és com volem diagnosticar", ha emfatitzat. Lluch ha analitzat l'impacte de la pandèmia en el pacients oncològics i ha remarcat que en pacients de càncer de mama sí que s'ha detectat un cert retard en el diagnòstic i en la grandària "de certs tumors". "Com més xicotets són els tumors, com més diagnòstic precoç fem, les intervencions són menys agressives i donen menys problemes al pacient", ha remarcat la facultativa valenciana.

Lluch ha remarcat que no s'ha deixat d'operar ni una malalta de càncer de mama i s'ha fet operant de dia i sense necessitar hospitalització a la nit. També ha explicat que sempre que ha sigut possible, en oncologia s’ha optat per tractaments que no rebaixen les defenses perquè els pacients estiguen més forts. També ha volgut tranquil·litzar l'opinió pública i ha negat que els pacients oncològics no tenen més risc d'infectar-se de Covid-19. Per això, en la seua opinió, han de vacunar-se quan els toque en el seu torn d'edat.

La doctora ha explicat també que un terç dels malalts que tracten de càncer actualment no van a l'hospital, excepte per a fer-se proves, i contacten amb ells telefònicament i es controlen. I per més que considera que el sistema està funcionant, ha desitjat que açò canvie al més prompte possible i es torne a les visites presencials.

Els assajos clínics són segurs quan arriben als humans

Lluch, d'altra banda, ha defensat els assajos clínics en oncologia. Actualment, ha assegurat que hi ha assajos per a tots els tumors: "Són fàrmacs que actuen sobre la via d'alteració d'aquestes cèl·lules tumorals i molts d'ells són orals. I són fàrmacs segurs quan arriben als humans", ha defensat.

Sobre les vacunes contra la Covid-19, Lluch ha explicat que hi ha mecanismes suficients "que asseguren la nostra salut". I, per exemple, en referència a la vacuna russa Sputnik V ha recordat que encara no l’ha aprovada l'Agència Europea del Medicament.

També et pot interessar

stats