Alumnes de la UPV creen Escalà, l'habitatge del futur inspirat en les barraques del Cabanyal

El projecte és l'únic d'Espanya que competirà en la Solar Decathlon Europe, el concurs universitari internacional més important de l'àmbit de l'arquitectura i l'enginyeria

Escalà, la vivenda sostenible creada per l'equip Azalea, de la UPV / À Punt NTC

L'equip Azalea de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha creat Escalà, un innovador prototip d'habitatge sostenible i modulable, ideat especialment per al barri del Cabanyal de València i amb el qual participarà el juny vinent en el Solar Decathlon Europe 21/22.

"Escalà és un projecte pensat per i per als veïns del Cabanyal, amb noves solucions que poden servir com a motor de canvi per a altres barris i ciutats, sempre buscant oportunitats que miren cap al futur", destaquen en l'equip.

L'escalà era l'espai que es respectava antigament entre les barraques del Cabanyal per al manteniment de coberta. Un espai que ara Azalea ha reinterpretat, integrant-lo en el seu prototip. “És un espai que millora la ventilació, la il·luminació i al mateix temps afavoreix la creació d'un microclima en tot el barri”, han afegit.

L'habitatge, de 71 metres quadrats, alberga plaques solars i un sistema de recuperació de calor (batejat amb el nom de caloret) que permet reduir el consum energètic. Per a això disposa, a més, d'un sistema domòtic que recomana quines accions es poden fer amb la finalitat de reduir el consum de l'habitatge sense perdre confort. 

També incorpora diferents sistemes de recuperació de recursos hídrics: el primer, SmartWater, aconsegueix aprofitar l'aigua que es perd esperant l'arribada de l'aigua calenta sanitària (ACS) a les aixetes; n'hi ha un altre que recull les aigües pluvials i un tercer que filtra les aigües que no contenen residus orgànics de l'habitatge, amb l'objectiu de reutilitzar-les per a regs de jardí. 

El Solar Decathlon Europe enguany serà a Wuppertal, a Alemanya, del 10 al 26 de juny. Allí l'equip de la UPV, l'únic espanyol en la final, s'enfronta a dèsset competidors. L'habitatge Escalà, situat ara al campus de Vera, el desmuntaran d'ací a un mes i el traslladaran en tràilers al país amfitrió del concurs, que ja va guanyar el grup valencià el 2019.

També et pot interessar

stats