Els alts càrrecs de la Generalitat argumenten que les publicacions del ‘chemsex’ eren per a previndre les malalties venèries

El responsable de l’IVAJ i la directora general de Salut Pública declaren davant el jutge arran de la denúncia d’Advocats Cristians per un presumpte delicte contra la salut pública

La Ciutat de la Justícia, on han declarat els dos alts càrrecs de Sanitat i l'IVAJ, aquest dimarts
La Ciutat de la Justícia, on han declarat els dos alts càrrecs de Sanitat i l'IVAJ, aquest dimarts / À Punt NTC

El director de l'Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí, i la directora general de Salut Pública de la Generalitat, Ofelia Gimeno, han explicat aquest dilluns davant el jutge que les accions dels seus departaments on s'esmentava el sexe químic, pràctica coneguda en anglés com a chemsex, anaven orientades a la prevenció de malalties de transmissió sexual (MTS).

Els dos càrrecs públics han comparegut aquest dimarts com a investigats per un presumpte delicte contra la salut pública per "promoure el chemsex, o sexe amb drogues, entre joves a través de les xarxes socials de la institució pública", segons l'acusació que exerceix Advocats Cristians.

El concepte de sexe químic està vinculat amb el consum de substàncies estupefaents en el context de determinades pràctiques sexuals.

La citació del jutjat per als dos alts càrrecs ha arribat després de la querella interposada per la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians, que acusa els responsables públics d'aquestes dues àrees de "promocionar el chemsex en les seues xarxes socials i de finançar una aplicació de contactes per a realitzar aquesta pràctica".

L'associació denunciant va informar al jutjat que la Direcció de Salut Pública va atorgar una subvenció al Comité Ciutadà Antisida de la Comunitat Valenciana de 5.496 euros per al desenvolupament d'una "aplicació de contactes per a HSH (homes que tenen sexe amb homes) i usuaris de chemsex".

En el segon cas, s'acusa l'Institut Valencià de la Joventut, l’IVAJ, de publicar en les seues xarxes socials una guia on "es fomentava la pràctica del chemsex" acompanyada de comentaris com "tot està bé sempre que estiga controlat.

En el moment que es perd la consciència deixa de ser una pràctica segura" o "conéixer la persona que et proporciona les drogues pot donar-te una certa seguretat que les drogues siguen al més pures possibles".

És una completa falsedat que l'IVAJ haja promocionat les drogues i el sexe, són accions informatives i de sensibilització per a arribar a determinades franges d'edat Jesús Martí - Director de l’IVAJ

El director de l'IVAJ, Jesús Martí, ha explicat després de declarar davant el jutge que les accions relacionades amb l'educació afectivosexual van en la línia d'altres països moderns i, en el cas concret del chemsex, s'emmarquen en la idea de "reduir els danys".

"És una completa falsedat que l'IVAJ haja promocionat les drogues i el sexe, molt menys entre menors, sinó que són accions informatives i de sensibilització per a arribar a determinades franges d'edat que usen les xarxes i reduir els danys i el risc del chemsex que, ens agrade o no, es practica", ha agregat.

El lletrat d'Advocats Cristians, José María Fernández, ha explicat que els dos alts càrrecs únicament han respost a les preguntes del jutge i el seu lletrat, de manera que aquesta part únicament ha deixat constància de les qüestions que desitjava plantejar.

Suposat delicte contra la salut pública

Segons ha detallat aquesta part, el director de l'IVAJ "ha reconegut en la seua declaració que el contingut de la citada guia era inapropiat i que incloïa mals consells", encara que ho ha justificat en el fet que "s'intentaven previndre contagis".

Advocats Cristians han manifestat que Ofelia Gimeno, per la seua banda, ha insistit que la finalitat de l'esmentada aplicació era evitar contagis.

Advocats Cristians ha informat que tirarà avant l'acció judicial per un suposat delicte contra la salut pública, recollit en l'article 361 del Codi Penal, i que està relacionat amb l'ús, fabricació, oferiment, etcètera, de medicaments que no tenen la necessària autorització legal, i que contempla multes de sis mesos a un any.

El jutge instructor haurà de decidir ara si continua amb el processament dels dos alts càrrecs de la Generalitat o bé posa en pràctica noves diligències o arxiva la causa. 

També et pot interessar

stats