Altercats entre la policia i grups d'ultradreta pel mural que critica la sentència d'Altsasu a València

Desenes de persones s'han reunit enfront del mural de suport als condemnats per l'agressió de dos guàrdies civils i les seues parelles.

Juan García Sentandreu és apartat per agents de la policia després d'intentar pintar de blanc el mur
Juan García Sentandreu és apartat per agents de la policia després d'intentar pintar de blanc el mur / Kai Försterling (Efe)

Desenes de persones s'han reunit hui enfront del mural de suport als condemnats per l'agressió de dos guàrdies civils i les seues parelles a Altsasu per a pintar sobre ell, fet que ha provocat altercats entre agents de la Policia Nacional i simpatitzants de partits d'ultradreta com ara Espanya 2000.

A les 13:00 h, s'han citat diverses persones amb la intenció d'esborrar la pintura que consideren "humiliant" per a "les víctimes que van patir les greus agressions produïdes a Altsasu, així com a la resta de víctimes del terrorisme".

Entre els ciutadans que han acudit estava el president de la Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de València, Juan García Sentandreu, qui s'ha presentat al lloc portant a la mà un corró de pintar.

Una vegada allí, la policia li ha impedit pintar sobre el mural i, posteriorment, ha sigut portat al furgó policial durant uns deu minuts, moment en el qual s'ha increpat als agents amb crits com "no teniu vergonya", "catalufos" o "proetarres". També s'han proferit amenaces a periodistes i s'ha demanat la dimissió de l'alcalde, Joan Ribó.

Un altre moment de tensió s'ha produït quan un xicotet grup de joves contraris a l'esborrat del mural s'ha aproximat a la zona i ha intercanviat insults amb aquells que volien tapar-lo. Així mateix, s'ha vist també diversos homes que han desplegat una bandera d'Espanya amb el missatge “Uneix-te a la resistència-Espanya 2000”.

Crítiques

El contingut del mural ha provocat crítiques de partits polítics i entitats com ara el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme, que ha criticat que l'ajuntament haja "desatés la seua petició, realitzada el 25 de juny, perquè no es consagre als carrers un discurs basat en l'odi i la discriminació". De fet, el president de VOX a València, José María Llanos, ha informat que ha presentat una denúncia en nom del seu partit contra l'alcalde Joan Ribó per presumpte delicte d'odi i omissió del deure.

Per la seua banda, el consistori valencià ha recalcat que no ha promogut el missatge del mural realitzat per Taño en el qual es critica la sentència d'Altsasu, i que "no exerceix cap censura prèvia de murals ni pintades".

L'autor del mural, Elías Taño, ha defensat que aquest representa un acte de solidaritat amb els joves condemnats "injustament i desproporcionadament" al municipi de Navarra, i ha subratllat que no promou el terrorisme sinó que pretén "reivindicar, a través de l'art, missatges de denúncia social i política".

Pintada en dues ocasions

Aquesta pintura va ser realitzada per Taño diumenge en un dels murs del solar de Jesuïtes de la capital valenciana. L'artista va refer l'obra en aquest espai després que, al juny, una de les concessionàries de neteja l’esborrara del barri del Carme sense consulta prèvia.

També et pot interessar

stats