Les Alqueries demana a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer revisar els drets d'aigua potable

El poble està vint anys consumint més aigua de la que li correspon i l'Ajuntament vol evitar retallades de consum davant de la sequera

Les Alqueries porta vint anys consumint un 230% més d’aigua del que oficialment li pertoca / À Punt NTC

L’Ajuntament de les Alqueries, a la Plana Baixa, ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) revisar els recursos hídrics del poble, que està vint anys consumint un 230% més d’aigua del que oficialment li pertoca. "Els drets que tenim reconeguts pel Consorci d'Aigües de la Plana i la Confederació és de 181.000 metres cúbics a l'any. Però realment, en consumim 418.000", ha explicat l'alcalde, Antonio Gil.

Per això, demanen actualitzar i ajustar el proveïment al consum real, per garantir l’aigua davant d'una situació de previsió de sequera. Hui dia al municipi es consumeixen els recursos hídrics que no consumeixen pobles veïns, com Vila-real, Onda o Borriana. "Si estos municipis requereixen els metres cúbics que els corresponga, les Alqueries serà el primer a tindre restriccions", ha dit l'alcalde.

A més, augmentar els metres cúbics d’aigua, ajustant-los al consum real, implicaria el desenvolupament urbanístic del poble, paralitzat el 2022. "És un pla que no tenia cabuda i no podia fer-se per no tindre garantits els recursos hídrics", segons el primer regidor.

Amb l'increment de drets d'aigua potable, es podrien ampliar els habitatges i les indústries. Rebre l’aigua de la dessalinitzadora de Moncofa és l’opció que a hores d’ara contemplen per a fer-ho possible.

També et pot interessar

stats