Almussafes acull el simulacre de riscos químics més gran fet a la Comunitat Valenciana

L'assaig, que implicava forces de seguretat, bombers, militars i brigades forestals de vint organismes, pretenia posar en pràctica els protocols

Efectius de bombers participen en el simulacre del polígon industrial d'Almussafes, on intentaven fer front a diverses emergències químiques simultànies
Efectius de bombers participen en el simulacre del polígon industrial d'Almussafes, on intentaven fer front a diverses emergències químiques simultànies / Generalitat

Més de 250 efectius, vint organismes i quatre emergències simultànies, tres d’elles amb mercaderies perilloses i la quarta amb un incendi. Són els escenaris a què han hagut de fer front els serveis d’emergències de la Comunitat Valenciana en el simulacre més gran d’emergències simultànies per risc químic i radiològic, que s’ha dut a terme aquest dimecres al parc industrial d’Almussafes.

Aquest assaig, emmarcat en l'última fase del procés d’implantació del pla d’emergències en els polígons d’Almussafes, començava amb una suposada fuita en un dipòsit de metanol de 2.000 metres cúbics, localitzada en una de les empreses del polígon. Aquesta indústria, que ha activat el pla d'emergència interior, ha evacuat el personal i ha avisat al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

Però la combustió d’aquesta substància química ha generat un núvol tòxic i un incendi molt virulent, que ha requerit als bombers i a la Unitat Militar d’Emergències.

Al mateix temps, en una fàbrica veïna s'ha produït una suposada fuita d'àcid sulfúric de 20.000 litres i l'empresa ha activat el seu pla d'autoprotecció. Els efectius d’emergències que intervenien tenien el repte de contindre el vessament i la fuita. Després han hagut de descontaminar la zona afectada pel sinistre.

Com a tercer escenari, i sempre de manera simultània, en aquest polígon de la Ribera Baixa s’ha declarat un incendi de matolls, que ha obligat a mobilitzar els bombers forestals i brigades de la Diputació de València.

Anàlisi radiològica

Mentrestant, en el vial 5 de l'àrea industrial d’Almussafes ha tingut lloc un accident de mercaderies perilloses. El conductor i el copilot han resultat ferits i havien de ser excarcerats, el que suposava mobilitzar també mitjans sanitaris. A conseqüència de l’accident, part de la càrrega, tot i no trencar-se, ha quedat enmig de la carretera en soltar-se les subjeccions que l’ancoraven al vehicle. Els bonys que presentava han obligat a fer una anàlisi radiològica.

Totes aquestes suposades emergències han implicat més de vint organismes vinculats a les assistències d’emergències, a més de 250 efectius.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha destacat que simulacres d'emergències múltiples com aquest permeten “identificar què fer i com actuar en cas d'una emergència, en simular escenaris extrems que posen a prova la capacitat d'anticipació i si la planificació que s’ha aplicat a cada situació és eficient”.

En aquesta línia, el responsable d'Emergències ha explicat que en aquests escenaris “resulta essencial” la coordinació dels diferents serveis que participen. “Amb aquests assajos ens preparem perquè els serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament que han d'intervindre en una emergència en l'àrea industrial coneguen els riscos existents. Però també és vital que els responsables de les indústries que desenvolupen la seua activitat coneguen els riscos de l’entorn i adeqüen els seus plans d'autoprotecció a aquests riscos”.

També et pot interessar

stats