Almenys 25 casos confirmats de la variant britànica a la Comunitat Valenciana

Des del CSIC reconeixen que la xifra podria ser superior perquè no hi ha una mostra representativa per a saber-ne la incidència real.

Un investigador seqüencia el genoma del virus

Quasi dos mesos després que el Regne Unit confirmara l'existència d'una nova variant del coronavirus, anomenada B117, a la Comunitat Valenciana hi ha detectats 25 casos d'aquesta. Els estudis elaborats al país britànic apunten que és entre un 30 i un 70% més contagiosa i també més letal, fet que encara està per demostrar a Espanya. Un equip multidisciplinar del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Fisabio treballa en un projecte per a investigar les mutacions que presenta aquesta nova variant.

Amb l'objectiu de detectar-les, el grup es dedica a seqüenciar el genoma del virus que extrauen de les proves PCR positives que els envien els centres de salut. El material genètic és un text de quasi 30.000 lletres per a les quals només hi ha quatre possibilitats en cada posició, explica Mireia Coscolla, biòloga i investigadora del CSIC. Seqüenciar consisteix precisament a esbrinar quina de les quatre lletres hi ha en cadascuna de les 30.000 posicions disponibles. “Una mutació es detecta quan es dona un canvi en una d'eixes posicions o en diverses”, apunta l'experta.

És un treball lent i costós que es desenvolupa en diversos laboratoris alhora de la Comunitat Valenciana, com l'Hospital General d'Elx. Des d'abril s'ha aconseguit seqüenciar 1.600 mostres, el que suposa una mitjana de 40 a la setmana. La investigació realitzada ha permés detectar oficialment 25 casos de la variant britànica des del 30 de desembre. Una xifra que, segons reconeix Coscolla, no permet saber la incidència real que està tenint la soca en el territori perquè fa falta una mostra representativa dels casos que hi ha hagut en realitat. “Sabem que a finals de desembre ja estava present, potser un poc abans”, assenyala.

Per a intensificar el control de la variant britànica, el protocol del Ministeri de Sanitat exigeix seqüenciar entre l'1 i el 2% dels casos sospitosos. Això suposa multiplicar per vora deu la xifra d'anàlisis setmanals que es fan a la Comunitat Valenciana fins a elevar-la a 500. Des de l'equip investigador asseguren que hi ha capacitat d'arribar a eixa quantitat, perquè “tenim tecnologia i gent entrenada”, però alerten que cal destinar-hi més recursos i un gran l'esforç econòmic.

La investigadora Mireia Coscolla insisteix que la presència d'una variant amb molts indicis de ser més transmissible és un dels factors darrere de l'explosió de contagis de la tercera onada, però no l'únic. I en eixe sentit recorda que durant les vacances de Nadal s'ha produït un augment de la mobilitat i les reunions socials. En tot cas, segons apunten algunes veus expertes, si es confirma que la variant britànica té més capacitat de transmissió, d'ací al març podria convertir-se en majoritària.

També et pot interessar

stats