Centenars de persones es concentren contra el pas a nivell d'Alfafar: "Estem 40 anys així, és insuportable"

Els dos ajuntaments afectats es reuniran amb Adif el 3 de maig per a buscar una solució al pas a nivell

Imatge de la concentració d'aquest dijous al pas a nivell d'Alfafar i Sedaví per demanar solucions i recordar la víctima / Foto: Antoni Infante (@InfanteAntoni) / Vídeo: À Punt NTC

Centenars de persones s'han concentrat aquest dijous de vesprada al pas a nivell on dimecres va morir atropellada una jove de 19 anys per a demanar la supressió d'aquest punt negre i recordar la víctima. Ella és la tercera persona en morir a les vies del tren al seu pas pel municipi els últims deu mesos. La reivindicació de l’eliminació del pas a nivell és una exigència que defenen des de fa quaranta anys els ajuntaments d’Alfafar, Sedaví i Benetússer (Horta Sud). 

"Estem 40 anys així, això és insuportable, és hora de plantar-nos", han manifestat els assistents. Les persones concentrades han mostrat cartells i pancartes amb els lemes "No més morts" o "Soterrament de les vies ja".

Des de la plataforma pel soterrament de les vies d'Alfafar-Benetússer, el president, Vicente García, ha reclamat "una solució perquè no hi haja morts, sobretot, i que no hi haja més malalts". "Fa menys de dos mesos va morir una altra persona, en huit mesos han mort tres persones [...] això és insuportable", ha lamentat.

García ha informat que des del col·lectiu ja han cursat fins al moment més de 100 denúncies a l'Ajuntament contra Adif. "Això és insostenible, sobretot les morts, abans de res, però també les persones que estan caient malaltes, sobretot ací, perquè la quantitat de so que hi ha és insuportable, no es pot viure, ho portem 40 anys ja demanant", ha manifestat. "Si hem d'anar a Europa, anirem a Europa. I si hem de manifestar-nos, ens manifestarem on siga. Si cal anar a Madrid, anirem a Madrid, no ens pararan", ha garantit.

Aquest dijous, a més, s'ha fet públic que els alcaldes d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, i Sedaví, José Cabanes, es reuniran la setmana que ve amb Adif amb el propòsit d’acordar l'eliminació d'aquest element per a la circulació de trens. La reunió tindrà lloc el dimecres 3 de maig a la seu del Ministeri de Transports i acudiran els dos dirigents, segons ha confirmat Adif.

L’alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, ha explicat que està d’acord amb les mesures proposades pel Ministeri sempre que siguen provisionals i que existisca el compromís de soterrar les vies. En concret, se'ls va oferir als Ajuntaments el juny de 2021 i gener de 2023 desviar el trànsit rodat per passos superiors propers i alternatius mentre que els vianants circularen per un nou pas inferior. La companyia ferroviària ha afirmat en un comunicat aquest dijous que espera desbloquejar la proposta de la supressió del pas a nivell amb aquesta solució.

Adif argumenta que eixa solució milloraria la fluïdesa del trànsit i reduiria l'impacte acústic del ferrocarril en eliminar-se l'avís sonor abans de l'arribada d'un tren al pas a nivell. Per adoptar aquesta mesura és necessari el vistiplau dels dos ajuntaments.

Aquesta redirecció del trànsit podria d'aplicar-se en el curt termini, i pel que fa al soterrament, Adsuara reconeix que pot durar entre cinc i huit anys. Des de l'Ajuntament d'Alfafar també creuen que passar les vies per davall terra és l'única solució per a posar fi als problemes que genera el trànsit de trens, de sorolls, accessibilitat i perillositat.

En aquest sentit, insta a aprofitar els fons europeus Next Generation i el pla de supressió de passos a nivell per a adoptar aquestes mesures “puntuals provisionals”.

També et pot interessar

stats