Alerten que més de la meitat de les prestacions de dependència no són professionals

Des de les residències es lamenta l’impacte negatiu de gènere, ja que la gran majoria de les cuidadores són dones.

Alerten que més de la meitat de les prestacions de dependència no són professionals
Alerten que més de la meitat de les prestacions de dependència no són professionals

L’Associació Empresarial de Residències de la Tercera Edat i de Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte) ha mostrat “preocupació” per la tendència de les últimes estadístiques sobre el sistema d’atenció a la dependència, que reflecteixen que “més de la meitat de les prestacions de dependència de la Comunitat Valenciana no són professionals”.

Segons publica l’Imserso, des del mes de maig de 2019, la Comunitat Valenciana s’ha convertit en l’autonomia amb més percentatge de prestacions de cuidadors en l’àmbit familiar de tot Espanya. Així mateix, des de juliol de 2015 s’ha registrat un increment molt important del nombre de persones beneficiàries del sistema, amb 38.423 més, la qual cosa ha permés superar les 80.000 persones ateses. Però encara que aquesta dada sembla positiva, més del 65% de les prestacions d’aquest període han sigut en l’àmbit familiar.

La Llei 39/2006 de les persones en situació de dependència recull que la prestació en l’àmbit familiar és excepcional i que sempre tenen preferència les prestacions professionals. “L’objectiu de la llei era que l’administració es fera càrrec d’atendre les persones en situació de dependència i això passava perquè personal format i qualificat prestara aquests serveis”, ha manifestat el president de l’associació empresarial, José María Toro.

A més, lamenten que segueix sense avaluar-se l’impacte negatiu de gènere que pot estar tenint la feminització de les cures en la mesura que aquestes, en la majoria, no són resultat d’una lliure elecció i que les cuidadores han de deixar el treball, “cosa que els provoca una major situació de vulnerabilitat encara”.

També et pot interessar

stats