Alerta a Madrid per l'estreptococ A: dos menors morts i catorze hospitalitzats

El govern autonòmic estudia si la freqüència de les infeccions és superior al que és habitual després de l'avís emés pel Regne Unit

Un sanitari examina la gola a un xiquet
Un sanitari examina la gola a un xiquet / Shutterstock

La Comunitat de Madrid ha detectat, des del passat 19 d'octubre, setze casos de menors amb malaltia invasiva per estreptococ A (GAS, per les sigles angleses), uns bacteris comuns que solen estar presents en la gola i sobre la pell. Encara que la majoria de malalties que comporten són lleus i no presenten complicacions, de vegades poden causar quadres molt més greus que, fins i tot, posen en perill la vida. Fins ara, dos pacients menuts han mort i, després de l'alerta emesa pel Regne Unit pel decés de nou pacients, la sanitat madrilenya estudia ara si la freqüència d'aquestes infeccions és superior a l'habitual.

En un comunicat difós aquest dimecres, la Conselleria de Sanitat autonòmica explica que els altres catorze casos diagnosticats, tots amb edats compreses entre un i dotze anys, estan ingressats amb el corresponent tractament antibiòtic i evolucionen de manera favorable.

L'estreptococ A sol produir una gran varietat d'infeccions tan comunes com la faringitis o irritacions lleus que es tracten amb antibiòtics, encara que pot derivar en altres més greus com la pneumònia o l'escarlatina.

Segons ha indicat el Ministeri de Sanitat, el passat 2 de desembre les autoritats sanitàries del Regne Unit van publicar una notificació després de detectar-se un augment d'infeccions per estreptococ A en menors. Les dades consignades per les autoritats sanitàries britàniques es xifren des de setembre, de manera que des d'aleshores fins a l'actualitat s'han registrat més de 850 casos i nou defuncions en menors. L'última, una xiqueta de cinc anys aquesta mateixa setmana.

La Direcció General de Salut Pública de Madrid està revisant la sèrie de casos dels anys anteriors a la pandèmia del coronavirus per a determinar si existeix o no un canvi en el patró de severitat.

El Ministeri de Sanitat, a través de la seua Direcció General de Salut Pública, ha assegurat que "està en contacte amb les comunitats i ciutats autònomes per a recaptar informació dels possibles casos detectats en les últimes setmanes i poder fer una anàlisi de la situació", per la qual cosa els sistemes sanitaris es troben "en una situació de vigilància activa".

L'estreptococ A es dissemina per gotetes respiratòries, el contacte amb les mucoses orals o nasals amb secrecions respiratòries infeccioses o amb exsudats de lesions cutànies. La infecció és transmissible fins a 24 hores després d'haver completat el tractament antibiòtic.

La Conselleria de Sanitat madrilenya recomana seguir les indicacions de tractament del metge i, davant de la presència de febre alta i empitjorament de símptomes respiratoris i decaïment, acudir a una urgència hospitalària. Davant d'una infecció respiratòria aguda els professionals sanitaris aconsellen reforçar la higiene respiratòria, amb l'ús de mascareta i higiene de mans. Si el menut o menuda no pot usar màscara per l'edat que té, és recomanable que la porten els progenitors o cuidadors.

També et pot interessar

stats