Alerta per consum de gas hilarant, la droga barata de moda a Europa

L'Observatori Europeu de les Drogues adverteix contra les greus seqüeles que pot provocar el consum de l'òxid nitrós

Diversos cartutxos d'òxid nitrós i dos unfladors confiscats a Màlaga / Policia Nacional
Cartutxos d'òxid nitrós i dos infladors confiscats a Màlaga / Policia Nacional / CNP

L'òxid nitrós, conegut com gas hilarant, s'ha convertit en la droga de moda a Europa, barata i popular entre els joves, segons ha alertat aquest dilluns l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA), que ha advertit contra les greus seqüeles que pot provocar-ne el consum.

Utilitzat habitualment en l'elaboració de productes industrials i en medicina, com a additiu alimentari o anestèsic, l'òxid nitrós té també efectes psicoactius que produeixen sensacions d'eufòria, relaxació i dissociació.

Encara que el consum amb finalitats recreatives es remunta al segle XIX, ha augmentat en els últims anys i en alguns països europeus la seua expansió ja és preocupant, segons afirma l'estudi El consum d'òxid nitrós: Una preocupació creixent per a Europa.

La droga és barata, fàcil d'aconseguir, té efectes de curta duració i els consumidors perceben que "és relativament segura", continua l'Observatori, amb seu a Lisboa.

No obstant això, adverteix Alexis Goosdeel, director de l'EMCDDA, "observem que un consum més freqüent o més intens de gas augmenta el risc de danys greus, com danys en el sistema nerviós".

La droga es ven en cartutxos de 8 grams que permeten inhalar el gas. S'usen sovint com a aerosol per a fabricar nata batuda i es poden obtindre en botigues d'alimentació, encara que hi ha ja també cilindres de 15 quilos.

Publicitat en les xarxes socials

L'informe crida l'atenció sobre el paper de les xarxes socials en la publicitat i venda de la droga.

"S'ha desenvolupat una cadena de subministrament rendible i en expansió, en la qual botigues especialitzades en Internet promocionen directament el gas per al seu ús recreatiu i l'ofereixen sota el pretext del seu ús per a fabricar nata batuda", denúncia.

Però, el gas hilarant està molt lluny de ser innocu. Pot provocar intoxicacions, cremades, lesions pulmonars i danys en el sistema nerviós.

Danys irreversibles

Entre les seqüeles, els experts alerten sobre danys irreversibles per la inactivació de la vitamina B12 en l'organisme, essencial per al funcionament neuronal saludable. També cremades per fred quan el gas s'allibera baixes temperatures, lesions pulmonars i accidents de trànsit provocats per la conducció sota els seus efectes.

Per a frenar el problema, l'Observatori recomana augmentar el monitoratge sobre el consum i les investigacions sobre el seu impacte i possibles tractaments, consultant també als sectors que utilitzen l'òxid nitrós per a la producció industrial o de medicaments.

L'estudi s'ha elaborat amb la investigació en casos reals de set països europeus: Dinamarca, Irlanda, França, Lituània, Països Baixos, Portugal i el Regne Unit.

També et pot interessar

stats