L'alcaldessa de Catarroja: "La magnitud és tan gran que necessitem agilitzar els pagaments i deixar la burocràcia"

Lorena Silvent demana més coordinació entre les administracions i la redimensió dels recursos del dispositiu d'emergència segons les necessitats dels municipis

L'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, entrevistada este dilluns en 'Les notícies del matí'

Esta setmana es compleixen tres mesos de la devastadora dana del 29 d'octubre i a Catarroja, una de les poblacions més afectades, encara és visible l'empremta dels estralls. Garatges amb fang pendents de netejar, ascensors que no funcionen, edificis amb danys estructurals i desperfectes en la via pública són les principals preocupacions i centren l'atenció dels equips d'emergències que encara estan desplegats a la zona, principalment efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), l'exèrcit i els bombers. L'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent (del PSPV-PSOE), ha fet balanç de la situació en l'entrevista d'este dilluns en Les notícies del matí i ha reclamat a les administracions més coordinació i diligència per a abonar les ajudes al veïnat afectat. "La magnitud és tan gran que necessitem agilitzar els pagaments i deixar la burocràcia", ha dit.

Catarroja, ha recordat, encara continua en nivell dos d'emergència. Ja han aconseguit retirar tots els vehicles sinistrats de les campes, més de 13.000, però encara queda molta faena per fer, perquè la barrancada va arrasar el poble com si fora un tsunami i va arribar, fins i tot, als arrossars: "No hi ha un centímetre del municipi que no es vera afectat per la dana". En este sentit, ha demanat al Cecopi "redimensionar" el repartiment dels recursos ara que es coneix el nivell d'afectació de cada poble per a accelerar el camí a la recuperació de la normalitat.

No hi ha un centímetre del municipi que no es vera afectat per la dana
Necessitem que totes les administracions treballen coordinadament perquè estos drames personals tinguen el mínim impacte possible

Una de les cares més visibles del "drama" que viu Catarroja és la situació en què ha quedat el parc d'habitatges. Segons ha detallat, hi ha més de 6.000 immobles danyats per la crescuda del nivell freàtic de l'aigua, i entre cinc i set s'han d'enderrocar directament perquè són irrecuperables. Dins del pla de revisió d'edificis, els equips municipals han emés 45 ordes de desallotjament de cases per a poder fer tasques necessàries d'apuntalament i assegurament de l'estructura. L'Ajuntament, ha dit, garantirà una solució residencial a les famílies afectades mentre es fan estos treballs. Però també reclama col·laboració a la resta d'institucions: "Necessitem que totes les administracions treballen coordinadament perquè estos drames personals tinguen el mínim impacte possible", ha insistit.

En estes circumstàncies, l'arribada de les ajudes i indemnitzacions a la població damnificada es converteix en fonamental. Silvent ha recordat que hi ha moltes comunitats de propietaris que necessiten fer tasques de rehabilitació als edificis i han d'abonar derrames molt grans. Reconeix que les primeres injeccions de diners, per exemple els 6.000 euros de la Generalitat o les quanties de l'Estat per a autònoms i pimes, van arribar "molt ràpid", però "en una segona fase cal agilitzar els avançaments per a les vivendes i comunitats de propietaris amb danys estructurals", ha remarcat. Per a accelerar el procés, l'alcaldessa catarrogina aposta per reduir la burocràcia i deixar les comprovacions administratives dels tràmits per a més endavant: "Ara el que fa falta és pagar de manera ràpida".

Una vintena de garatges amb fang

En l'entrevista, la regidora del PSPV ha criticat la lentitud de l'operatiu de neteja de garatges coordinat per la Diputació de València i ha xifrat en 24 els que encara queden per netejar. A parer de Silvent, els mitjans "no s'han dimensionat segons la necessitat" ni s'ha treballat de manera "simultània" a les illes de cases dels municipis, sinó que s'ha entrat en uns soterranis a mesura que s'acabava en altres. El fet que a Catarroja molts d'estos garatges tenen dos o tres plantes subterrànies ha retardat més encara el procés: "L'operativa és molt lenta i som un municipi molt gran", ha dit. L'alcaldessa ha indicat que hi ha un compromís per part del dispositiu de tindre tots estos espais buits de llot per al 31 de gener, però no es mostra molt optimista: "Veient la dinàmica, creiem que l'incompliran", ha opinat.

També et pot interessar

stats