Albiren 200 cigonyes en uns camps de cultiu d'Asp

Malauradament, un dels exemplars ha mort electrocutat a causa d'una torre elèctrica propera als bancals on descansaven els animals

Cigonyes al terme municipal d'Asp / Societat Il·licitana d'Ornitologia

Divendres es va localitzar un grup de 200 cigonyes blanques al terme municipal d'Asp (Vinalopó Mitjà). Es tracta d'un fet bastant inusual, tant pel nombre d'individus com pel lloc on van ser albirades. No és habitual veure aquesta espècie de gran au planejadora per les comarques del Vinalopó, ja que sol migrar cap a l'Àfrica per l'interior de la península Ibèrica en aquestes dates.

Les aus les va albirar la Societat Il·licitana d'Ornitologia i l'Associació Mediambiental Keuper de Crevillent en uns camps de cultiu a tocar de la carretera CV-845 d'Asp al Fondó de les Neus, molt prop del paratge d'El Collao.

Entre els 200 exemplars hi havia 29 cigonyes amb anelles de lectura a distància que s'han pogut anotar, dispositius que es col·loquen en el tibiotars per a identificar i individualitzar les aus que les porten. En concret, s'han pogut llegir amb telescopi i càmera de fotografia 26 anelles alemanyes i tres suïsses. En aquests països del centre i nord d'Europa és habitual l'anellament científic de polls de cigonya en niu, mitjançant el qual s'estudien diferents aspectes de la seua biologia, ecologia, rutes migratòries, etc. La informació arribarà als anelladors i científics alemanys i suïssos que les estudien actualment. 

La nota negativa de l'albirament ha sigut la mort d'un exemplar electrocutat en una torre elèctrica pròxima als bancals llaurats on descansaven els animals. Les entitats conservacionistes han avisat als agents ambientals perquè s'alce acta de l'electrocució i es tramite la denúncia pertinent perquè l'empresa de subministrament elèctric prenga mesures per a protegir aquesta instal·lació. Prèviament, s'haurà de fer la necròpsia a l'au al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de la Santa Faç, ubicat a Alacant.

També et pot interessar

stats