Albaida, capital valenciana del toc manual de campanes

Aquesta pràctica és candidata a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco

L'Ajuntament d'Albaida desplega una pancarta amb el nou reconeixement del poble / À Punt NTC

Albaida és, des d’aquest divendres, capital valenciana del toc manual de campanes. La població de la Vall d’Albaida és l’única del nostre territori que les fa sonar d’aquesta manera des del segle XIII, de manera ininterrompuda i diària, el que suposa més de 3.200 tocs anuals.

Aquesta trajectòria ha passat de generació en generació en famílies de campaners i sagristans. Els seus hereus actuals, els campaners d’Albaida, han celebrat la notícia amb un revolt de solemnitat per a compartir-la amb tots el veïnat. A més, el consistori ha anunciat la creació del Mitmac, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, que seria el primer del món dedicat a aquesta pràctica.

La iniciativa va sorgir durant el ple de l’Ajuntament d’Albaida del 28 de gener de 2021. D’allí es va traslladar a la comissió de Cultura de les Corts Valencianes, que l'11 de maig va aprovar, per unanimitat de tots els partits polítics, demanar a la Generalitat que atorgara aquest reconeixement. Finalment, el Consell l’ha aprovat en el ple d’aquest divendres.

El toc manual de campanes ja es va reconéixer com a bé d’interés cultural l’any 2013 i com a patrimoni cultural immaterial pel Govern d’Espanya l’any 2019. Ara és candidat com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, un títol que podria rebre el desembre de 2022. Aquest diumenge, el delegat del president de la Generalitat, Paco Molina Agulló, assistirà a un repic i revolteig al campanar d’Albaida, per a celebrar aquest nomenament i donar suport a la candidatura de la Unesco.

També et pot interessar

stats