Alacant recorda aquest dimecres el bombardeig que va patir fa 84 anys per part de l’aviació de Mussolini

Més de 300 persones van morir en un atac que es va centrar en el Mercat Central de la ciutat i els voltants

Bombardeig d'Alacant
Bombardeig d'Alacant / À Punt NTC

L'Ajuntament d'Alacant recordarà aquest dimecres les víctimes del bombardeig del Mercat Central, que la ciutat va patir el 25 de maig de 1938. El consistori ha preparat una sèrie d'activitats, organitzades per la Regidoria de Cultura, a través del departament de Memòria, en les quals pot participar tota la població, segons ha informat en un comunicat. L'atac el llançà l’aviació de Mussolini, aliada de l'exèrcit colpista del general Franco durant la Guerra Civil, que va assolar el Mercat Central en l’hora de màxima afluència i sense avisar. El bombardeig va deixar més de tres-centes víctimes mortals.

El primer dels actes serà l'homenatge institucional, previst a la plaça del 25 de Maig, a les 11:00 hores, on es farà una ofrena de flors, una lectura d'un poema Miguel Hernández a càrrec del regidor Antonio Manresa, així com una actuació per part d'alumnes del Conservatori Superior de Música Òscar Esplà.

Manresa ha subratllat que "es tracta d'un acte solemne i sobri de record a les víctimes raó per la qual no hi haurà més intervencions que acaparen el protagonisme". "Es tracta d'una data en què els alacantins recordem un dels fets més tristos viscuts en la nostra història, i amb el qual homenatgem les víctimes civils d'aquell bombardeig", ha assenyalat l'edil, qui ha agregat: "La cultura és l'eina més forta per a lluitar contra la violència".

Sobre la resta de la programació, dimecres a la nit, de 20:30 hores a 21:30 hores, tindrà lloc l'acte cultural d'homenatge a les víctimes del bombardeig del Mercat Central d'Alacant amb el recital de poesia al refugi de la Tabacalera. I els dies 22, 25, 26 i 27 de maig a les 19:00 i 20:00 hores, s'oferirà una visita teatralitzada al Panteó Guijarro i al refugi de la plaça del Músic Tordera des del punt de trobada del Panteó Quijano. També s'emetrà un curt cinematogràfic sobre la memòria entre dos castells en l'antesala del Refugi de la Tabacalera durant les visites guiades.

Finalment, amb l'objectiu d'arribar a més persones, algunes de les activitats proposades es faran en línia, com serà el cas d'un vídeo sobre el Bombardeig del Mercat Central (11:30 hores), una visita guiada en línia per l'exposició "Alacant ha caigut" (17:30 hores) i una altra al Refugi de la plaça de Sèneca (19 hores).

També et pot interessar