Es compleixen 80 anys del bombardeig d'Alacant

La ciutat commemora el que és considerat l'episodi més cruel de la Guerra Civil.

À Punt emetrà la sèrie documental "Civil 80"

Va ser, segurament, l'episodi més cruel de la Guerra Civil. El 25 de maig de 1938, l'aviació italiana, aliada de l'exèrcit colpista del general Franco, va bombardejar Alacant. Va llançar 90 artefactes des de nou avions. 300 persones hi van morir aquell dia.

Hi ha dos factors que expliquen aquest elevat nombre de víctimes. El primer, que segons els testimonis, la sirena antiaèria no va sonar fins que no havia començat l'atac. El segon, l'objectiu de les bombes, el mercat central. L'edifici, que havia sigut inaugurat només uns anys abans, era un dels centres de la vida comercial i social de la ciutat. En el moment del bombardeig acabava d'arribar una gran remesa de sardines i centenars de persones es trobaven al lloc.

En les eleccions d'abril del 1931, Alacant havia votat el Front Popular. Era una ciutat republicana i d'esquerres. Quan esclata la guerra, en el 1936, encara que no es trobava en el front, la ciutat pateix una persecució constant i és permanentment assenyalada com a objectiu de l'aviació italiana de Mussolini, que amenaça des de Mallorca. 

Pitjor que Gernika

Amb motiu del 80 aniversari d'aquests fets, la ciutat d'Alacant celebra diversos actes d'homenatge a les víctimes el cap de setmana del 26 i 27 de maig. L'Ajuntament s'ha proposat, a més de recordar les víctimes, donar a conéixer aquest episodi "sobretot als més joves", segons ha explicat l'alcalde, Luis Barcela. Es pretén que aquests coneguen i compartisquen la història de la ciutat, i d'aquest atac, pitjor en quantitat de víctimes que el bombardeig de Gernika, però que, segons l'alcalde "no va comptar amb una obra fonamental", com la firmada per Picasso.   

El dia 25 de maig està previst l'acte institucional, amb la lectura del manifest per la pau. Durant el dia també hi ha programada una ofrena floral, la projecció d'un curt i actuacions teatrals i un concert. Tota la programació es pot consultar al lloc web de l'Ajuntament d'Alacant.

També et pot interessar

stats