Els ajuntaments comencen a sortejar les places per a les meses electorals del 10N

Els presidents i vocals rebran 65 euros i, per a aquells que no es presenten, la llei preveu fins a un any de presó.

Per al 10 de novembre s’ha previst organitzar 59.538 meses electorals, vora 500 menys que a l’abril
Per al 10 de novembre s’ha previst organitzar 59.538 meses electorals, vora 500 menys que a l’abril / Arxiu

Els ajuntaments han començat a sortejar aquest dimarts i fins al pròxim 23 d’octubre els noms de les 535.000 persones, entre membres titulars i suplents, que hauran de presentar-se als col·legis electorals el pròxim 10 de novembre

Segons les dades de l’Oficina del Cens Electoral, per a aquesta jornada de votació s’ha previst organitzar 59.538 meses electorals –vora 500 menys que els comicis d’abril–, la missió de les quals serà presidir l’acte de la votació, controlar el desenvolupament de la mateixa i realitzar el recompte i l’escrutini dels vots. Cada mesa està integrada per un president o presidenta, que ha de tindre el títol de batxiller o el de formació professional de segon grau o subsidiàriament el de graduat escolar, i dues vocals. El nomenament dels membres és competència de cada consistori i es trien mitjançant sorteig públic en els 8.131 municipis d’Espanya, utilitzant qualsevol procediment aleatori o mecanisme a l’atzar.

Nou persones per a cada mesa

En total, cal designar nou persones per taula: tres membres titulars i dos suplents per cadascun dels llocs per si hi ha absències. Per a aquesta jornada electoral del 10 de novembre caldrà triar per tant a un total de 535.842 persones, de les quals 178.614 són titulars i 357.228 suplents.

El sorteig es realitza entre totes les persones censades que tinguen menys de 70 anys i sàpien llegir i escriure, si bé a partir dels 65 anys es podrà manifestar la renúncia en el termini de set dies. Queda exclòs, a més, qui aconseguisca la majoria d’edat en el termini comprés entre la formació de les llistes d'electors i la votació.

Als designats per l’ajuntament se’ls notificarà la condició de membres de taula durant els tres dies següents al sorteig, encara que pot haver-hi casos de retard. Juntament amb l’avís es proporciona als membres de les taules un manual d’instruccions.

Excuses “justificades” per a evitar ser membre d’una mesa

Els membres de la taula i els càrrecs de suplents són obligatoris i han de presentar-se a les 8 del matí en la seua corresponent mesa electoral, i aquells que no acudisquen incorreran en pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos. Això sí, els designats disposaran de set dies des de la notificació per a al·legar davant la junta electoral de la zona corresponent una causa justificada i documentada que els impedisca acceptar la plaça.

Drets dels membres i suplents

Igual que en els comicis del passat 28 d’abril, els presidents i vocals de les meses, així com els suplents que resulten finalment designats com a membres titulars de la taula, percebran una dieta de 65 euros. A més, tindran dret a una reducció de la seua jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior i estaran protegits pel sistema de la Seguretat Social enfront de les contingències i situacions que puguen derivar-se de la seua participació en les eleccions.

També et pot interessar

stats