Aigua "debades" als restaurants i dos cèntims per envàs de vidre retornat: així és la llei d'economia circular

El Botànic presenta a les Corts la llei que prepararà la Comunitat Valenciana per a les noves exigències mediambientals de la UE.

VÍDEO | Aigua "debades" als restaurants i dos cèntims per envàs de vidre retornat: així és la llei d'economia circular

Els supermercats, les botigues d'alimentació i les grans superfícies estaran obligats a vendre un mínim d'envasos retornables a partir del 2023, depenent de la grandària que tinguen.

En eixa data haurà de generalitzar-se també el retorn al consumidor d'una quantia econòmica per cada envàs de vidre que hi retorne. Una pràctica habitual fa quaranta anys que es vol recuperar ara per exigències mediambientals per a maximitzar el reciclatge.

Aquestes són una de les principals novetats de la proposició de llei d'economia circular que hui han presentat a les Corts els tres partits del Botànic.

"Volem donar un valor a cada botella, segurament de dos cèntims, per a assegurar-ne la traçabilitat" ha avançat la síndica d'Unides Podem, Beatriz Gascó, que ha explicat que el retorn dels envasos es farà en màquines automàtiques.

Els consumidors també podran disposar d'aigua potable gratuïta "d'aixeta" als espais públics, i en bars i restaurants. Graciela Ferrer, de Compromís, ha justificat la mesura per la necessitat de reduir la contaminació associada a la producció i al transport de les botelles d'aigua.

La norma també prohibeix la fabricació de productes d'obsolescència programada i inclou un règim de sancions que poden arribar a 1.700.000 euros.

L'objectiu de la llei és avançar-se a la normativa europea que imposa que l'any 2030 només es podran depositar als abocadors un 20% dels residus, i un 10% el 2035. Complir amb les tres erres, de "reducció, reutilització i reciclatge", explica el diputat del PSPV, Pablo Gil.

"És una llei oportuna i compta amb tota la seguretat: hi ha precedents a les illes Balears i Navarra, que són absolutament constitucionals, com ha remarcat el Tribunal Constitucional. No hi farem cap mena d'experiment", ha remarcat Gil.

Un nínxol d'ocupació

La proposta planteja tres noves eines: una agència valenciana de residus, una oficina de prevenció de residus i un fons ambiental d'economia circular. També pretén reforçar la compra pública sostenible, combatre el desaprofitament d'aliments i l'obsolescència programada, nous serveis en els ecoparcs i que els ajuntaments contracten personal educador per a sensibilitzar la ciutadania.

Amb tot això es pretén generar un "nínxol" d'ocupació vinculada a l'economia verda i avançar cap a la reducció, el reciclatge i la reutilització de residus, tant en el sector públic com en el privat, independentment de la grandària dels municipis, així com posar en contacte empreses amb instituts tecnològics per a desenvolupar productes innovadors.

Els grups del Botànic han sol·licitat el dictamen del Consell Jurídic Consultiu i el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana per a sumar-hi aportacions després del termini que s'obrirà per a l'exposició pública.

També et pot interessar

stats