Els agricultors valencians deixen de cultivar la superfície equivalent a cinc camps de futbol en 2020

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) lamenta la pèrdua d'aquesta superfície, on es cultiva sobre tot vinya, cítrics i caqui.

Imatge d'arxiu de cítrics valencians
Imatge d'arxiu de cítrics valencians / AVA-ASAJA

L'any 2020 no ha sigut bo per a l’agricultura. Un estudi de l'Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) així ho avala. Segons l'estudi, a la superfície agrícola de la Comunitat Valenciana en 2020 hi ha un descens d'un 0,83% respecte a l’any anterior, és a dir, unes 1.335 hectàrees menys. Un balanç que permet concloure que els agricultors valencians han deixat de cultivar 3,6 hectàrees al dia, la superfície equivalent a cinc camps de futbol.

“Aquest procés implacable de camps no cultivats és conseqüència directa de la insostenible crisi de rendibilitat que travessen els agricultors espanyols i, de manera més dramàtica, els valencians. És l’evidència que la cadena agroalimentària falla i es trenca per l'esclavó més dèbil, el del productor, que no rep preus dignes”, ha afirmat el president d’AVA, Cristóbal Aguado, en un comunicat. També ha emfatitzat la falta de relleu generacional al davant de les explotacions agropecuàries.

Els cultius que més han perdut

Per cultius, els que més superfície han perdut en 2020 són la vinya (1.100 hectàrees menys que en 2019), els cítrics (556 menys, fins a 1.786 en el cas de la mandarina) i el caqui, on la reducció de 282 hectàrees suposa “un punt d’inflexió” en la tendència a l’alça.

L’estudi també ressalta el retrocés en produccions amb baixa rendibilitat, com la creïlla (-82%), la carxofa (-47%), la ceba (-46%), la tomaca (-16%), el meló d’Alger (-8%), la bresquilla i la nectarina (-7%), l'albercoc (-6%) i la magrana (-4%). Per contra, la demanda mundial continua elevant l’interés per alternatives com l’alvocat (+45%) i el kiwi (+30%).

Amb tot, la Comunitat Valenciana encapçala el rànquing nacional de terres agràries ermes, amb 162.902 hectàrees, un “trist honor”, assenyala l’associació. Les comunitats autònomes que la segueixen en superfície no cultivada són Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Andalusia i Aragó. Espanya, per últim, arriba a les 1.027.534 hectàrees ermes després d’augmentar aquest any en un 1,18%, segons dades de la nova enquesta Esyrce del Ministeri d’Agricultura.

També et pot interessar

stats