Com afecta el canvi climàtic a l’arc de Sant Martí?

La disminució de la humitat podria fer-lo desaparéixer dels nostres cels

Imatge d'arxiu d'un arc de Sant Martí / À Punt NTC

El canvi climàtic afecta fenòmens meteorològics com l'arc de Sant Martí, ja que la disminució de la humitat en l'ambient, a causa de la davallada de les precipitacions, podria fer-lo desaparéixer dels nostres cels. 

En el món de la física, l'arc de Sant Martí és un fenomen meteorològic òptic produït per la reflexió, refracció i dispersió de la llum causada per gotes d'aigua que l'ull humà interpreta amb els set colors. Al territori valencià, sovint és conegut com a arc de Sant Martí, segons conten, per una fita entre el dimoni i el sant per tal de veure qui feia l'arc més bonic. Forma part de les dites més tradicionals i, fins i tot, té un dia internacional, que se celebra aquest dimecres.

Cal saber que l'arc de Sant Martí és en realitat una circumferència completa. Tanmateix, des del terra, tan sols es pot veure un arc més o menys ample en funció de la posició del sol sobre l'horitzó. I és que el canvi climàtic també l'afecta, ja que si no hi ha humitat, si no plou, cada vegada es veurà menys. Si es mira més enllà de la física, l'aparició de l'arc també té una càrrega simbòlica. Alguns l'interpreten com un pont entre el cel i la Terra que anima l'esperit. Està en la bandera de la pau, en el vaixell de Greenpeace —el Rainbow Warrior— i en la bandera LGTBI com a reivindicació del col·lectiu.

També et pot interessar

stats