Aemet preveu un episodi de calor sufocant que podria arribar als 40 graus dimarts

S'acosta una massa d’aire saharià molt càlid i sec acompanyada de calima, i la setmana vinent bufarà el vent de ponent

Jove tracta de combatre la calor amb aigua
Jove tracta de combatre la calor amb aigua / Efe

En aquests moments està entrant una gran massa d’aire molt sec i càlid, d’origen saharià, sobre la Mediterrània occidental, i s’espera que durant els pròxims dies s’aprope a l’est i sud peninsulars. Això, unit a l'estabilitat i l’alta insolació pròpia de l’època, donarà lloc a partir d'aquest dissabte a un episodi de temperatures molt altes que a la Comunitat Valenciana podrien arribar als 40 °C a partir de dimarts vinent, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Amet) en una nota de premsa.

Encara és prompte per saber amb exactitud quina serà l’extensió afectada per la massa d’aire calent, que pot arribar acompanyada de calitja, però les zones que tenen una major probabilitat, segons Aemet són els terços sud i sud-est de la península i Balears, sense descartar que es puga estendre a zones del centre peninsular i la vall de l’Ebre. 

A partir de dissabte, per tant, les temperatures començaran a pujar de forma notable, i es mantindrà durant els dies següents. A l’interior central i sud es podrien superar els 35 °C, mentre que a la resta de comarques estaran entre el 29 °C i els 34 °C, i hi haurà presència de calitja. 

Diumenge continuaran augmentant les temperatures a l’interior, i dilluns s’intensificarà la calor amb màximes que arribaran als 40 °C en l’interior sud. Però segons les previsions, el pic de calor arribarà dimarts, amb màximes de 40 °C a 45 °C a l’interior central i sud, perquè a la massa d’aire calent se sumarà el vent de ponent. Al litoral les temperatures no seran tan altes, però, en qualsevol cas, serà una jornada de molta calor. Tot indica que, a partir de dimecres continuarà fent calor però d’una forma més moderada que dimarts. 

Aemet encara no pot establir la fi d’aquest episodi d’altes temperatures perquè “durant els següents dies la incertesa augmenta”, però els escenaris més probables assenyalen una possible entrada de vents de component nord que refrescaria l'ambient en la meitat nord i Balears. No obstant això, a la Comunitat Valenciana i el sud peninsular és probable que les temperatures encara continuen en valors molt elevats, sense descartar-se que es tornen a superar els 38 graus.

També et pot interessar

stats