Adeu a la calor (extrema)

Les previsions apunten a temperatures més suaus a partir de dimarts o dimecres, gràcies als canvis que arriben des de l’Atlàntic, que també portaran tempestes

Un home travessa una font ornamental d'Alacant per a refrescarse
Un home travessa una font ornamental d'Alacant per a refrescar-se / Manuel Lorenzo (Efe)

Encara que semble inabastable, sembla que la calor intensa té data de finalització. Almenys aquest és l’alé d’esperança que ofereixen les previsions i que, tot i que caldrà confirmar-les en els pròxims dies, tot apunta que la segona quinzena d’agost arribarà amb canvis. Un canvi que s'agafarà amb ganes. No sols per l'episodi de calor intensa que hem arrossegat enguany, sinó perquè el cap de setmana repuntaran les temperatures.

Els canvis que arribaran a partir de dimarts o dimecres passen per una baixada de les temperatures al nostre territori que, tot i que no serà dràstica, sí que farà que el termòmetre quede lluny dels 38 o 40 graus que s’han assolit, quasi de manera rutinària, en determinats punts del territori en les últimes setmanes, i podran superar-se de nou el cap de setmana.

Serà més fàcil dormir a les nits

El canvi que es perfila a partir de la setmana que ve també s’agrairà durant les nits, donat que la baixada de les temperatures i de la basca, també es percebrà en les hores nocturnes. Sembla que la setmana que ve es podrà agafar millor el son, especialment en aquells pobles on les elevades temperatures de la nit i la humitat disparada han deixat xafogor nocturna durant les últimes setmanes.

Aquesta, la del termòmetre, serà la cara positiva dels canvis que portarà una massa d’aire de l’Atlàntic, la negativa –almenys per a aquells que estiguen de vacances i vulguen disfrutar dels espais a l’aire lliure– seran les tempestes.

El canvi de tendència que s’albira per al dia 15 sembla que també portarà tronades, espentades pels canvis que entraran per l’Atlàntic. A pesar que encara és prompte per a concretar amb exactitud la trajectòria d’aquestes tempestes, així com la quantitat de pluja que comportaran, no es descarta que puguen agranar bona part del territori.

El que les previsions no qüestionen és que hi haurà, amb una probabilitat molt elevada, tempestes pròpies de l’estiu, és a dir, de curta duració i acompanyades d’aparat elèctric.

A més de fer baixar les temperatures, aquestes tempestes s’esperen amb candeletes en algunes parcel·les agrícoles, que tot i no estar assotades per la sequera, sí que necessiten reforçar les aportacions hídriques en el tram final de les collites, com passa en el cas d’algunes varietats de cítrics.

Si finalment es confirmen aquests canvis per al principi de la segona quinzena d'agost, posarien fi a un dels episodis més llargs de calor dels que es recorden al nostre territori. Després de tindre el juny més càlid, com a mínim, des del 1950, la calor ens ha deixat el segon juliol més càlid des que hi ha registres.

Al nostre territori no s’han assolit rècords de temperatura tan elevada com en la resta de la Península, però la Comunitat Valenciana ha estat molts dies amb el mercuri per damunt dels dies habituals, tant de dia com de nit, el que ha fet que mai haguérem tingut una primera part de l’estiu tan càlida.

Juliol ha deixat xifres cridaneres de temperatura, com els 42,4 graus de l’aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández, o una mínima nocturna de 27 graus a València, als quals es va arribar el 28 de juliol. Aquestes càlides temperatures també s’han fet sentit en la temperatura de la mar.

El Mediterrani està registrant un calfament insòlit. De fet, la boia amb què Ports de l’Estat mesura la temperatura de l’aigua a València, va arribar el 2 d’agost als 28,9 graus

També et pot interessar

stats