Les activitats extraescolars dels més menuts, a debat

Especialistes en pedagogia expliquen que la sobresaturació de les agendes dels xiquets i xiquetes resulta contraproduent per al seu desenvolupament personal

Xiquets i xiquetes practicant escalada / À Punt NTC

Les activitats extraescolars són fonamentals per a desenvolupar les capacitats dels menuts i una eina de conciliació per a les famílies. Aquesta és l'última setmana amb horari intensiu a les escoles i molts alumnes tenen totes les vesprades ocupades sense temps per a ells mateixos. Enfront d’aquesta problemàtica, especialistes en pedagogia reivindiquen la importància del temps lliure i del joc no dirigit.

Amb aquest panorama, xiquets i xiquetes sumen les extraescolars a les hores de classe i fan jornades que s'allarguen fins ben entrada la vesprada. Evitar el sedentarisme o la sobreexposició a les pantalles són altres arguments per a aquestes agendes tan plenes.

Andrés Payà, professor de pedagogia de la Universitat de València explica que “si les agendes dels nostres fills estan tan ocupades com les nostres, el temps que queda a la fi del dia per a fer un joc lliure, un joc de socialització amb altres és un temps residual de poca qualitat”, assevera.

Els professionals reivindiquen la importància del joc no dirigit i recomanen deixar-los temps lliure perquè puguen trobar-se amb els seus iguals en un parc o un altre espai de socialització, sense allargar-los més la jornada escolar. Entre els beneficis destaquen el desenvolupament de la creativitat, ja que, segons explica Payà, “és molt important que els xiquets tinguen l'oportunitat d'avorrir-se, de tindre un espai d'imaginació, de foment d'altres coses que no estan pautades".

Espais que en municipis més menuts són més fàcils de trobar, però que en entorns urbans no sempre estan a l'abast.

També et pot interessar

stats