Activitat física i relacions socials: les claus per a arribar als cent anys

Les persones centenàries es multiplicaran per sis d’ací al 2050, segons l’ONU

L'activitat física i les relacions socials, claus per a un envelliment actiu / À Punt NTC

Les persones centenàries tenen, a banda de la genètica i la sort, alguns denominadors comuns. L’activitat física i les relacions socials són aspectes clau per a un envelliment actiu i sa en tots els sentits. 

Salvador Macip, director dels estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, afirma que “les zones on hi ha més centenaris és on hi ha menys excessos en el menjar, dietes més frugals, vides més actives i entorns socials més forts, on la persona està integrada”.

La higiene i els avanços en la medicina han fet que en els últims anys les persones de més de cent anys es multipliquen per quatre. Ara n'hi ha prop de 600.000 i l’ONU estima que el 2050 hi haurà 3,7 milions de persones centenàries. 

És el cas de Teresa Martínez, una veïna de Nules (Plana Baixa) que està a punt de complir 104 anys, com també ho va fer sa mare. “El secret de viure tants anys és que aquests braços estan molt treballats”, assegura Teresa, que també segueix una vida sana, amb passejos de matí i sopars lleugers, “com que dine bé, a la nit menge només dos iogurts”.

En el cas de Vicenta Ortega, d’Alfarb (Ribera Alta), ja és la tercera dona d'una generació de centenàries, cosa que explicaria que la genètica és un dels factors importants, com ho és fer part de xarxes socials actives i estar integrat en famílies.

“La majoria de les persones centenàries viuen en entorns socials molt forts, en els quals les persones majors viuen amb els fills i els nets, en la mateixa àrea”, assegura Macip. No tindre descendència, viure en residències o estar poc integrats en la societat són reptes a abordar en els anys a venir per a continuar apujant l'esperança de vida.

També et pot interessar

stats