Actes al voltant de les fosses comunes de Paterna per celebrar el dia de la República

El cementeri d’aquest municipi celebra una jornada de portes obertes i el CCCC inaugura una exposició

Fotografies de dues de les víctimes de les fosses de Paterna
Fotografies de dues de les víctimes de les fosses de Paterna, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Amb motiu aquest divendres 14 d’abril dels 92 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, els cementeris de Paterna (Horta Nord) i Castelló de la Plana celebren jornades de portes obertes al voltant de les fosses comunes. A més, el PSPV ha convocat un acte de commemoració del Dia de la República en el mur de Paterna on el règim franquista va afusellar més de 2.000 persones —conegut com el mur d'afusellament d'Espanya—, considerat el segon lloc del territori nacional amb més execucions, després del cementeri d'El Este de Madrid. D’altra banda, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) inaugura l’exposició Paterna. Memòria de l’horror. Les dones, guardianes de la memòria, de la fotoperiodista valenciana Eva Máñez, que explora les exhumacions de les fosses comunes de Paterna a través de la memòria de seixanta dones que busquen els familiars assassinats. 

A l'acte, que tindrà lloc a les 12:30 hores, assistiran i intervindran la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el secretari general del PSPV-PSOE de la província de València i vicepresident de la Diputació, Carlos Fernández Bielsa, i el secretari general del PSPV-PSOE de Paterna i alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo.

En referència a la mostra de fotografies, el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont, presentarà l’exposició, que es podrà visitar del 14 d’abril a l’11 de juny del 2023 a la Sala Contraforts del CCCC. La roda de premsa, que tindrà lloc a les 11:00 hores, tindrà la presència de l’autora de la mostra, Eva Máñez, i de la comissària de l’exposició, Ester López Barceló.

També et pot interessar

stats