Acnur demana a la Unió Europea que investigue les devolucions "en calent" i els abusos en les fronteres

L'agència de l'ONU adverteix que el dret a asil està en perill i denuncia la violència contra les persones migrants.

Persones refugiades arribant a una frontera
Persones refugiades arribant a una frontera

L'Agència de l'ONU per a les Persones Refugiades, Acnur, ha fet una crida als estats membres de la Unió Europea perquè prenguen mesures per a frenar l'"alarmant" augment d'expulsions i devolucions i investiguen les denúncies d'abusos a les fronteres marítimes i terrestres.

Aquesta petició es basa en informes que afirmen que hi ha països europeus que estan "restringint l'accés a l'asil" mitjançant la devolució de persones després d'haver arribat al seu territori o a aigües territorials.

Gillian Triggs, alta comissionada auxiliar per a la Protecció d'Acnur, afirma que aquestes devolucions es fan "de manera violenta i aparentment sistemàtica". Així, l'agència es fa ressò de les denúncies de violència i abusos per part de les autoritats frontereres que es basen en testimonis "creïbles", corroborats per les ONG, mitjans de comunicació i altres fonts d'informació.

Quant a les persones que arriben per terra a la Unió Europea, Acnur assegura que són objecte de detencions informals i forçades a tornar a països limítrofs sense respectar la protecció internacional que necessiten.

Les conegudes com devolucions "en calent", segons l'organisme que depén de l'ONU, no respecten el dret a una avaluació individual de les necessitats en matèria de protecció que garanteixen la convenció sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951, la Convenció Europea de Drets Humans i el dret de la Unió Europea.

L'agència de les persones refugiades recorda que la pandèmia de la Covid-19 "no és excusa per a excepcions", ja que considera que és possible garantir l'accés a procediments d'asil "justos i expedits" i alhora protegir-se del coronavirus.

D'aquesta manera, Acnur defensa la creació de mecanismes nacionals independents que garantisquen el dret a l'asil, previnguen violacions de drets a les fronteres i faciliten retre comptes.

També et pot interessar

stats