Els abusos sexuals es disparen un 35% a la Comunitat Valenciana durant el 2018

Preocupació entre la Fiscalia pel tràfic de persones amb finalitat sexual, que duen a terme grups organitzats.

La Fiscalia destaca l'efecte devastador que les agressions sexuals provoquen a les víctimes
La Fiscalia destaca l'efecte devastador que les agressions sexuals provoquen a les víctimes / Pixabay

Els abusos sexuals s’han incrementat un 35% en l’últim any. A aquesta mala xifra cal afegir una segona circumstància preocupant: tant agressors com víctimes són cada vegada més joves. Són algunes de les conclusions de la memòria de la Fiscalia de 2018, que ha presentat la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, aquest dimarts a les Corts. 

Gisbert, a més, ha alertat del cridaner augment de les agressions sexuals en grup i l’efecte “devastador” que causen en les víctimes. Durant el 2018 es van incoar 1.781 diligències prèvies en matèria de llibertat sexual -un 17% més-, amb una pujada del 15,8% en les agressions sexuals, fins a 517 casos, i 17 violacions. Respecte als abusos sexuals, van augmentar un 35%, i 21 dels casos amb accés carnal i 282 a menors de 16 anys. 

En l’informe que ha presentat Gisbert a les Corts també consta que el 2018 va ser el primer any sense feminicidis a la Comunitat Valenciana. En matèria de violència masclista, es van dictar 901 ordes de protecció i 122 d'empresonament provisional. Quant a les víctimes, l’any passat es va atendre 3.009 dones i es van dictar 574 ordes d'allunyament, així com 1.616 de protecció.

Un altre delicte sobre el qual ha volgut cridar l’atenció la fiscal superior ha sigut el del tràfic de persones amb finalitat sexual. A Gisbert aquesta realitat la preocupa “moltíssim”, atés que “són grups organitzats i màfies que disposen de molts mitjans", a més de tractar-se d’un delicte que "quasi sempre" va lligat a la prostitució. 

En l'àmbit de menors, la Fiscalia ressalta l'augment "extraordinari" dels menors estrangers no acompanyats (menes) a Alacant durant 2018, a causa de l'augment de pasteres i als refugiats de l'Aquarius que es van derivar a les comarques del sud. 

Més allà dels menors no acompanyats, la Fiscalia subratlla la reducció dels delictes d'assetjament escolar en 2018 a les comarques del sud. La Fiscalia en té constància de 62, davant dels cent de l'any anterior.

També et pot interessar

stats