Absolen els tuiters que van desitjar la mort a un xiquet terminal de càncer que volia ser torero

La sentència considera que "són frases reprotxables, però en un àmbit social" i la Fiscalia hi recorrerà de nou en veure que hi ha delicte d'odi

Els acusats durant el juí en una imatge d'arxiu
Els acusats durant el juí en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els tres internautes que l'octubre de 2016 van publicar missatges ofensius cap a Adrián, el xiquet de huit anys malalt de càncer que de major volia ser torero i que va morir al 2017, han tornat a ser absolts del delicte d'odi del qual estaven acusats. "Són expressions reprotxables, però en un àmbit social". Així ho ha acordat el jutjat penal número 2 de València, que va tornar a jutjar els acusats després que l'Audiència estimara el recurs de la Fiscalia i revocara la primera absolució. La Fiscalia ja està preparant un nou recurs contra la nova resolució judicial.

Els internautes s'enfrontaven a una pena d'un any de presó per un delicte contra la integritat moral i a una indemnització conjunta de 9.000 euros per perjudicis i danys morals. A aquesta petició es va adherir l'acusació particular, que exercia el pare del xiquet, Eduardo Hinojosa.

L'acusació popular que representa l'Associació Nacional d'Afectats per Internet i Noves Tecnologies (Anfitec) demanava sis mesos de presó per a la dona que en el seu compte de Facebook va penjar el missatge: "Un xiquet malalt que vol curar-se per a matar a herbívors innocents i sans que també volen viure. Adrián, et moriràs". Per als altres dos acusats reclamava l'absolució, igual que les seues tres defenses.

La jutgessa, després d'estudiar els fets, no hi veu delicte. Distingeix, en primer lloc, entre les manifestacions realitzades per una acusada, que les va publicar en Facebook, però en un compte privat "on el podien veure els seus contactes solament", i les que profereixen els altres dos acusats, que les van publicar en un compte de Twitter obert al públic.

"Que es muira, que es muira ja"

Els acusats van penjar en les seues xarxes socials missatges com "Quina despesa més innecessària s'està fent amb la recuperació d'Adrián, el xiquet aquest que té càncer, vol ser torero i tallar orelles"; "No ho dic per la seua vida, que m'importa dos collons, ho dic perquè probablement estarà sent tractat en la sanitat pública, amb els meus diners". Unes afirmacions que, segons la jutgessa no és "tan brutal, cruel o humiliant per a qualificar-se de degradant" i encara que és una expressió "poc empàtica, tampoc té la intensitat suficient per a degradar la moral del qual la rep".

A més, en els tuits van indicar "Que es muira, que es muira ja. Un xiquet malalt que vol curar-se per a matar a herbívors innocents i sans que també volen viure. Adrián, moriràs". Unes afirmacions que, segons la sentència, "no s'estimen d'entitat suficient per a considerar-les com a tracte degradant per a generar el menyscapte greu a la integritat moral que exigeix el tipus penal".

"Sembla excessiu afirmar que el que algú diga que no li importa la vida d'una altra persona és un delicte contra la integritat moral d'aquesta persona", indica la jutgessa que té en compte, a més, la disculpa de l'acusat. Al seu parer, "són expressions reprotxables, però en un àmbit social, sense que meresquen l'abast de l'esfera penal". "Desitjar-li la mort a una persona és cruel, però pel seu caràcter puntual, la brevetat del comentari, el que també es retirara de la xarxa social amb urgència i que l'acusat tinguera 18 anys, són circumstàncies que lleven intensitat a l'expressió", afegeix.

També et pot interessar

stats