El 94% del adults joves té càries i el 40% no hi posa solució

Des de l’any 1994 el nombre de dentistes ha augmentat més del 200%, però sols la meitat dels usuaris visita el dentista anualment

Una pacient durant una visita al dentista.
Una pacient durant una visita al dentista / Shutterstock
16 de setembre 2022 - 14:57

Espanya és el país europeu on menys s’acudeix al dentista. Això explica que una bona part de persones patisquen diferents malalties sense rebre tractament. 

És una de les conclusions de l’informe l’“Atlas de la Salud Bucodental en España. Una llamada a la acción, 2022”, que ha elaborat el Consell General de Dentistes i que ha presentat als mitjans Óscar Castro, el seu president. 

L’informe revela que la càries ha augmentat la seua presència en diferents grups d’edat. En concret, entre els xiquets menors de 6 anys, un terç té càries, mentre que en el cas dels adults joves entre 35 i 44 anys, la càries està present en un 94% d’ells, amb una mitjana de 7 dents cariades. A més, el 40% d’aquests adults no busca tractament. 

I pel que fa als adults majors (65-80 anys) un terç presenta periodontitis (greu infecció de les genives) i el 12% la pateix de manera severa. Entre les persones majors també es troba l’edentulisme, és a dir, l'absència de dents, amb una mitjana de 12 dents absent i sols el 45% de les persones de l’anomenada tercera edat té totes les peces dentals (21 o més). El 7,3%, de fet, és desdentat total, això és, no tenen cap dent a la mandíbula. 

La bona notícia, no obstant això, és que la presència de desdentats totals en els últims vint anys s’ha reduït perquè l'any 2000 el percentatge era del 23,4%. 

Com menys nivell socioeconòmic, més càries 

L’estudi desvela que la salut bucodental està directament relacionada amb l’estatus i la posició social. 

Així, les famílies amb menys ingressos tenen tres vegades més càries que les classes altes, i l’edentulisme total afecta tres vegades més els adults majors (tercera edat) de nivell social baix. 

Les conseqüències del tabac, l’alcohol i el sucre en la salut bucodental

Un altre assumpte que menciona el citat estudi són els casos de càncer oral o càncer de boca. Cada any se'n diagnostiquen 8.000 nous casos i el 75% de manera tardana. Aquesta patologia té més prevalença entre els homes a partir dels 55 anys. 

El 90% dels casos està directament relacionat amb el consum de tabac i en menor proporció, amb l’ingesta diària d’alcohol, un hàbit del 23% dels homes i el 8% de les dones. 

D’altra banda, el consum de sucre afecta la salut dental i afavoreix el creixement dels bacteris cariogènics. A Espanya consumim 71 grames de sucre al dia, tres vegades més que el que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). 

Més dentistes, però menys visites

L’informe assegura que entre 1994 i 2002, el creixement del nombre de dentistes a Espanya ha sigut del 205%. Actualment, n'hi ha més de 40.000, és a dir, 1 per cada 1.171 habitants o 85 per cada 100.000 (en línia amb la mitjana alemanya), i la majoria són dones (60%). 

La paradoxa és que sols la meitat dels consumidors acudeixen anualment al dentista. 

Des del Consell General de Dentistes apel·len a replantejar i a integrar els actuals professionals de la salut bucodental als serveis d’atenció primària per a reforçar la labor preventiva, treballant en cooperació amb altres professionals sanitaris i plantejant canvis en diferents fronts: sanitari, polític, legislatiu… i recorda al govern espanyol que per cada euro que es gasta en prevenció, se n’estalvien vint en tractaments. 

També et pot interessar

stats