El 85% dels hotels contracta les cambreres de pis com a personal propi
Són dades d'un estudi pioner a Espanya, elaborat per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals de les cambreres de pis.
El 85% dels hotels contracta les cambreres de pis com a personal propi i només un 10% opta per les empreses de serveis o de treball temporal. És una de les principals conclusions de l'informe elaborat per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) en el qual han participat 192 hotels de 3, 4 i 5 estreles, el 42% dels que hi ha a la Comunitat Valenciana, i les cambreres que hi treballen.
El principal objectiu de la campanya "Cambreres de pis 2017-2018" és comprovar les condicions de treball, especialment les de caràcter ergonòmic, associades al lloc de treball de cambrera de pis per tal d’esmenar-les. El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, i el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, han presentat les conclusions i han destacat que "la situació és un poc millor del que esperaven", però que l'administració, l'empreses i els sindicats han de treballar de forma conjunta per a millorar-la més. Per això, traslladaran les seues recomanacions a les Corts, als sindicats i als empresaris.
Francesc Colomer ha assenyalat que és la primera vegada a Espanya que empresaris, sindicats i tècnics de l'administració s’apleguen en una taula plural, i que hi han aconseguit un diagnòstic empíric de la situació real del sector. A més, Colomer ha destacat que l'informe "se centra en el punt més feble del sector turístic, un col·lectiu condemnat a l'ostracisme, que pateix condicions especialment crítiques i que era una emergència social fer-los front des del consens".
L'estudi explica que les Kellys inverteixen la major part del seu temps en netejar les habitacions del clients. Utilitzen entre 27 i 29 minuts per a netejar una habitació doble amb eixida del client, i entre 17 i 19 minuts per a una habitació doble sense eixida. En una jornada laboral de 8 hores netegen entre 24 i 25 habitacions en un hotel gran; entre 20 i 21, en un mitjà, i entre 17 i 18, en un hotel menut.
Segons l'informe, totes les tasques que desenvolupen les cambreres de pis comporten postures de risc ergonòmic. De fet, el 66% pateix molèsties en l'esquena, un 50%, en els braços i el coll, i també aproximadament la meitat en les cames i els peus. Les molèsties augmenten amb l'edat i l'antiguitat del lloc de treball. L'informe alerta que la meitat dels hotels no realitzen avaluacions específiques per a cada factor de risc. En el cas de les postures forçades, només 1 de cada 3 hotels apliquen les avaluacions i les metodologies adequades per a minimitzar els perjuís en les treballadores. A banda de dibuixar el mapa de situació de les condicions laborals de les Kellys, l'estudi d'INVASSAT recomana una sèrie de bones pràctiques tècniques, organitzatives i individuals per a millorar-les .
El secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, ha afirmat que este document, elaborat per un mandat de les Corts, servirà com a full de ruta perquè la primera indústria de la Comunitat Valenciana, el sector del turisme que representa un 14% del PIB, "no abandone la responsabilitat social i la mirada ètica. En el sector no sobra ningú. I les empreses més rentables seran les que millor cuiden els drets dels seus treballadors."