El 82% dels municipis valencians en risc d'inundació no té plans d'actuació

21 min.

El 82% dels municipis que a la Comunitat Valenciana estan en risc de partir emergències derivades de pluges torrencials no tenen un pla per a fer front a les inundacions. És un fet que s’hauria de canviar, segons Francesca Segura, catedràtiva de Geografia Física. L'especialista en geomorfologia fluvial, hidrologia, inundacions i canvis ambientals ha demanat en declaracions a À Punt NTC Matí un pacte pel territori que obligue les localitats a tindre un pla d'aquestes característiques. "Els partits polítics han de donar resposta a aquesta situació, perquè tindre un pla és fonamental per a dotar el municipi de les ferramentes necessàries en cas de fortes pluges", ha assegurat Segura.

Decisions com ara on s'ha d'evacuar la població en cas d'emergència, de quins mitjans es disposa o quines carreteres s'han de tallar, són algunes de les mesures que segons aquesta experta amb un pla es podrien prendre d'una manera molt més àgil i efectiva. "Els ajuntaments són els que coneixen el territori", ha declarat la catedràtica, que ha afegit que part d'aquesta mancança de previsió té el seu origen en la "falsa sensació de seguretat" que la ciutadania sol tindre sobre el risc d'inundacions. "Pensem que pels rius mai no passarà aigua. Cal una tasca de pedagogia".

En paraules de Francesca Segura, l'urbanització desmesurada també ha contribuït a l'augment del risc d'inundació en algunes zones, especialment a les costaneres. És una de les característiques que, segons la catedràtica, han influït perquè la plana de Vinaròs-Benicarló haja sigut, de moment, una de les parts més afectades pel temporal. Tanmateix, a aquest nivell de risc se n’unixen altres, com ara l'orografia o la presència de rius o d'altres accidents geogràfics. En aquest sentit, Segura ha afirmat que "les inundacions són inevitables", però que malgrat tot, cal "consciència i prevenció".

stats