Més del 80% de les morts per ofegament són en espais i horaris sense vigilància

Des de gener d’enguany s’han registrat set ofegaments a la Comunitat Valenciana

El turisme ja ha fet acte de presència a les platges de Gandia en la Setmana Santa
Platja de Gandia / À Punt NTC

Més del 80% de les morts per ofegament es produeixen en espais i horaris en els quals no hi ha vigilància. Aquests percentatges podrien incrementar-se aquest estiu a causa de la sequera i la prolongació de mesos amb altes temperatures. En aquest sentit, si les piscines estan buides per la sequera i els entorns a l’aire lliure estan secs per la falta de pluja, les famílies buscaran nous espais naturals per a prendre el bany, han indicat l’Ajuntament de València i la Fundació Esportiva Municipal en un comunicat.

L'expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí ha assenyalat que el principal problema per a evitar els ofegaments és que la majoria d'aquests nous espais no tenen vigilància per falta de personal o perquè no són aptes per al bany. A aquests factors se sumen la previsible massificació de les platges i la prolongació de la temporada de bany a causa de l'arribada prematura de la calor i del previsible allargament, ha agregat Martí.

Aquestes circumstàncies augmenten el risc d'incidents i les probabilitats de defunció per ofegament. En aquesta línia, Martí ha afirmat que aquest estiu "les campanyes de prevenció són crucials per a incrementar la corresponsabilitat davant de la pròpia seguretat i especialment davant de la de xiquets i xiquetes".

Per damunt de tot, en el cas dels menors d'edat, ja que l'ofegament continua sent la segona causa de mort accidental en menors. Els índexs d'ofegament més elevats corresponen a xiquets d'un a quatre anys, seguits de la franja de cinc a nou, segons l'informe mundial sobre els ofegaments que publica l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Des de gener d'enguany fins al dia de hui s'han registrat 106 ofegaments mortals en tot Espanya i d'aquests, set van tindre lloc a la Comunitat Valenciana, segons dades de la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.

També et pot interessar

stats